Reklama

Keks pełen bakalii

Szukasz pomysłu na ciasta świąteczne? Oto jeden z pomysłów - keks z bakaliami.

Składniki

  • półtorej szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 350-400 g ulubionych bakalii
  • 50 ml rumu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Rodzynki moczymy w rumie lub w gorącej wodzie minimum 15 minut. Pozostałe bakalie posypujemy dwiema łyżkami mąki i mieszamy. Dzięki temu nie będą opadać na dno ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. 

2. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Następnie, przesiewając przez sitko, wsypujemy porcjami mąkę i mieszamy do połączenia. Wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy bakalie (rodzynki wyjęte z rumu należy dobrze osuszyć). 

Reklama

3. Ciasto przelewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut, aż patyczek będzie suchy. Studzimy w uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy