Keks pełen bakalii
Szukasz pomysłu na ciasta świąteczne? Oto jeden z pomysłów - keks z bakaliami.
Sposób przygotowania:
1. Rodzynki moczymy w rumie lub w gorącej wodzie minimum 15 minut. Pozostałe bakalie posypujemy dwiema łyżkami mąki i mieszamy. Dzięki temu nie będą opadać na dno ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką.
2. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Następnie, przesiewając przez sitko, wsypujemy porcjami mąkę i mieszamy do połączenia. Wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy bakalie (rodzynki wyjęte z rumu należy dobrze osuszyć).
3. Ciasto przelewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut, aż patyczek będzie suchy. Studzimy w uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: