Reklama

Kremowy sos grzybowy

Sprawdzi się idealnie jako dodatek do świątecznych mięs.

Składniki

  • 25 dag pieczarek lub mrożonych borowików
  • 1/2 pęczka dymki
  • 2 łyżki kremowego sera
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 2 łyżki masła
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz, maggi

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki oczyścić (borowiki rozmrozić), opłukać, pokroić w grube plastry. Cebule od dymki posiekać. Przesmażyć razem w rondlu na maśle. Wlać bulion, zagotować, dusić do miękkości grzybów. Połowę grzybów wyłowić, resztę zblendować, dodać ser, mieszać aż się rozpuści. Dodać z powrotem odłożone grzyby, sos doprawić do smaku. 

2. Szczypior opłukać, osuszyć, posiekać, szynkę pokroić w kostkę i udekorować sos.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy