Reklama

Kruche ludziki

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • olej
  • 175 g jasnego, brązowego cukru
  • 100 g margaryny
  • jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżki syropu do deserów
  • po łyżeczce cynamonu, ekstraktu
  • z wanilii i sody
  • oraz lukier i barwniki

Wymieszaj mąkę, margarynę, sodę i przyprawy. Dodaj cukier, syrop, jajko oraz olej i zagnieć gładkie ciasto. 

Następnie rozwałkuj je na placek o grubości ok. 5 mm i wykrawaj kształty ludzików. 

Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temp. 180˚C. 

Upieczone i wystudzone ozdób lukrem i barwnikami.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy