Pierogi ze śliwkami
Czy jest coś bardziej rodzinnego niż Boże Narodzenie? Wyczekiwane święta pełne prezentów, niespodzianek, miłości i przede wszystkim aromatycznego jedzenia.
Przygotowanie:
Farsz - śliwki pokrój, zalej wodą i gotuj je na małym ogniu z cukrem, anyżem, cynamonem, skórką z cytryny i rozkrojoną laską wanilii przez mniej więcej 30 minut. Po tym czasie odcedź owoce, przyprawy wyrzuć, dodaj powidła i drobno pokrojoną czekoladę.
Ciasto - do mąki dodaj szczyptę soli, usyp kopczyk z zagłębieniem, wlej wodę i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne. Przełóż je do miski i przykryj ściereczką. Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj cienko. Używając szklanki, wykrawaj małe koła, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez mniej więcej 5 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i cukrem.
(dla 4 osób)
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję"