Reklama

Sernik z masą makową

Nie masz pomysłu na świąteczne ciasto? Wariacje na temat sernika to świetna inspiracja!

Składniki

  • szklanka mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg sera na sernik
  • szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru, na pół litra mleka każdy)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • puszka masy makowej

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, 100 g masła, cukru pudru, jajka i łyżeczki proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez pół godziny. Następnie wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. 

2. Pozostałe masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier kryształ oraz waniliowy i miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy z masą serową. 

3. Masę serową wykładamy na ciasto i porcjami nakładamy masę makową z bakaliami. Sernik pieczemy w temperaturze 160°C około 70 minut do zrumienienia. Studzimy w uchylonym piekarniku. 

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy