Śledzie w oleju: Jaki olej wybrać?
Wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilii bez śledzi w oleju. To potrawa bardzo chętnie podawana również pierwszego i drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia. Jak przygotować śledzie w oleju, by ryba była delikatna i aromatyczna? Okazuje się, że duże znacznie ma olej, którym zalewany potrawę. Jaki wybrać?
Śledzie w oleju to tradycyjna potrawa, która szczególnie często gości w polskich domach. Podajemy ją zarówno podczas świąt, jak i rodzinnych imprez, takich jak komunie czy chrzciny. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie idealnych, aromatycznych i delikatnych śledzi w oleju. W wielu rodzinach przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Gdy temperatura spada, nasze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta i chętniej sięgamy po syte przekąski takie jak śledzie w oleju. Przygotowując je, dbamy przede wszystkim o to, aby ryba była świeża, a dodatki w postaci ziół aromatyczne. Polacy najczęściej zalewają potrawę olejem rzepakowym. Jak się jednak okazuje, wybierając inne oleje, możemy sprawić, by smak śledzi był o wiele bardziej intensywny i wyrazisty. Jaki olej wybrać?
Olej potrafi "podbić" smak dania i sprawić, że aromat ziół stanie się bardziej wyczuwalny. To właśnie dzięki niemu smaki przenikają się i łączą. Sklepowe półki dosłownie uginają się pod ciężarem różnego rodzaju tłuszczów roślinnych. Każdy z nich ma nieco inne właściwości i smak. Jaki olej powinnyśmy wybrać, przygotowując śledzie, by maksymalnie podbić walory smakowe potrawy i sprawić, że przekąska stanie się zdrowsza?
Śledzie możemy zalać zarówno olejem rydzowym, jak i oliwą z pierwszego tłoczenia. Najkorzystniejszym rozwiązaniem wydaje się jednak olej lniany, który uznawany jest za wyjątkowo zdrowy.
Olej lniany zawiera cenne kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy w tym witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto wspomaga trawienie i przyśpiesza metabolizm. Substancje czynne zawarte w oleju lnianym przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL.
Jak przygotować śledzie w oleju lnianym? Ta potrawa, chociaż stosunkowo prosta, wymaga naszego zaangażowania i czasu. Kilka dni przed planowanym podaniem należy bowiem odpowiednio przygotować rybę.
Śledzie moczymy w zimnej wodzie lub mleku przez około trzy godziny. Następnie osuszamy je i kroimy na kawałki. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę marynujemy w occie i łączymy z przyprawami (sól goździki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz). Całość wkładamy do słoika i zalewamy olejem lnianym.
Zakręcony słoik chowamy do lodówki. Po około trzech dniach potrawa będzie gotowa do podania.
***
Przygotowujesz się do świąt? Przeczytaj również:
Kiedy powinniśmy ubrać choinkę? Psycholodzy podzielili się radą
Ile kosztuje wynajęcie firmy sprzątającej na święta? Znamy stawki
Boże Narodzenie 2021. Jaką sukienkę wybrać na Wigilię i święta?
Zobacz również: