Ciasteczka na święta
Są pyszne, dekoracyjne i naprawdę proste. Warto przygotować je wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku, by cieszyć się ich smakiem przez całe święta.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrób ciasto (np. mikserem). Powinno być lekko kleiste. Rozwałkuj je na grubość ok. 4 mm (nie cieniej), podsypując mąką, by nie kleiło się do stolnicy. Wykrawaj pierniczki za pomocą foremek o różnych kształtach, np. gwiazdek, ludzików, serduszek. Wykrojone układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Wystudź na kratce. W międzyczasie przygotuj lukier: oddziel białko od żółtka, białko ubij na pianę, dodając przesiany cukier puder, wlej aromat. Gotową, gęstą masę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nią pierniczki. Odstaw do wyschnięcia.
Przygotowanie: Masło i cukier utrzyj mikserem na puszystą masę. Wbij jajko, dodaj ekstrakt, sól, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę i kakao, utrzyj na gładką masę. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm (jeśli będzie suche i łamliwe, dodaj trochę kwaśnej śmietany). Foremką wycinaj serca i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz ok. 15 minut. Wystudź na kratce, udekoruj lukrem (tak jak pierniczki). Jeśli chcesz je powiesić na choince, pamiętaj o zrobieniu otworu na tasiemkę przed upieczeniem.
Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski. Dodaj zmielone orzechy, cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszaj, połącz z pokrojonym na kawałki zimnym masłem oraz żółtkami. Całość wyrób na gładkie ciasto, podsypując mąką. Uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki (można je nawet zagnieść wieczorem i dokończyć czynność rano). Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj je w wałek (im cieńszy, tym cieńsze rogaliki). Pokrój go na mniejsze podłużne odcinki, które wyginaj w lekkie półkola. Rogaliki umieść na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (funkcja pieczenia góra-dół). Piecz ok. 10 minut do uzyskania złotego koloru. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.