Makaron i tuńczyk w sosie czosnkowym
Świąteczne menu raczej nie należy do zbyt lekkich. Dlatego warto je urozmaicić o danie, które będzie wytchnieniem dla naszego żołądka.

Składniki
- 4 jaja
- 500 g makaronu (fusilli albo jak kto woli - świderki)
- 500 g brokułów
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- sól
- 1-2 ząbki czosnku
- jogurt
- majonez
- pieprz
- sok z cytryny
- świeża bazylia
- 150 g pomidorów koktajlowych
- 50 g czarnych oliwek
1. Zagotuj osoloną wodę w garnku. Wsyp makaron i ugotuj go al dente (tak przygotowany jest mniej tuczący i zachowuje lepszy smak w połączeniu z sosami). Brokuły umyj i podziel na małe różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel cytryny. Po ok. 5 min wyjmij je z wody i odcedź.
2. Ugotowane jaja pokrój na ćwiartki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i przekrój na pół.
3. W rondlu podgrzej oliwę i dodaj starty czosnek, podsmaż. Wrzuć makaron, pomidory, oliwki, tuńczyka oraz śmietanę z majonezem. Dodaj bazylię i jajka.
Zobacz także: