Reklama

Styl.interia.pl
  • Trendy
  • Społeczeństwo
  • Ludzie
  • Herstorie
  • Kultura
  • Podróże
    • Stylowe podróże
  • Kuchnia
    • Kuchnie świata
    • Mistrzyni kuchni
      • Martha Stewart
    • Nowości kulinarne
    • Znawcy smaku
      • Tessa Capponi-Borawska
      • Robert Sowa
      • Tadeusz Pióro
      • Nigella Lawson
      • Pascal Brodnicki
      • Magda Gessler
      • Żywienie terapeutyczne
      • Eliza Mórawska
      • Dominika Wójciak
      • Martha Stewart
    • Przepisy
  • Zdrowie
  • Opinie
  • Raporty specjalne
  • Styl.interia.pl
  • Trendy
  • Społeczeństwo
  • Ludzie
  • Herstorie
  • Kultura
  • Podróże
    • Stylowe podróże
  • Kuchnia
    • Kuchnie świata
    • Mistrzyni kuchni
      • Martha Stewart
    • Nowości kulinarne
    • Znawcy smaku
      • Tessa Capponi-Borawska
      • Robert Sowa
      • Tadeusz Pióro
      • Nigella Lawson
      • Pascal Brodnicki
      • Magda Gessler
      • Żywienie terapeutyczne
      • Eliza Mórawska
      • Dominika Wójciak
      • Martha Stewart
    • Przepisy
  • Zdrowie
  • Opinie
  • Raporty specjalne

Reklama

Interia
Styl.interia.pl
Moc wody, moc ognia. Wielkanoc w obiektywie
  • Świąteczna kuchnia
  • Tradycje
  • Wiosna w modzie

Moc wody, moc ognia. Wielkanoc w obiektywie

WIELKANOCNE TRADYCJE | Środa, 13 kwietnia 2022 (14:37)

Wielkanoc to czas, gdy wiara miesza się z magią. Choć uroczystość Zmartwychwstania Pańskiego jest najważniejszym świętem w kościele katolickim, w związanych z nim tradycjach, wyraźnie pobrzmiewają echa pogańskich obrzędów. Dziś rytuały te mają coraz mniejsze znaczenie, warto jednak ocalać je od zapomnienia. W kadrach utrwalił je fotograf, Przemysław Siepski. Jego zdjęcia, opatrzone tekstem dr Jana Łuczkowskiego złożyły się na album „Czas i świętowanie. Opoczyńskie”. Oto kilka z nich.

1 / 8

Znany w polskiej tradycji od stuleci zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę to zwyczaj, bez którego trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne, ponieważ pierwsze miejsce na stole zajmuje właśnie święcone. Dawniej święcone składało się z jajek, kiełbasy, chleba, masła, soli, pieprzu, chrzanu, mięsa i placka. Baranka z cukru lub masła ustawiano w młodym owsie uprzednio zasianym i wykiełkowanym w doniczce. Święcenie przystrajano barwnymi pisankami, gałązkami barwinka i borówkami. Wnosząc do domu święcenie, wypowiadano następujące słowa: „Święconka do domu, robactwo z domu”.

Źródło: materiały prasowe

Darmowe Gry online
  • Połączysz wszystkie motyle? Spróbuj!
    Połączysz wszystkie motyle? Spróbuj!
  • Zrelaksuj się na swojej własnej farmie. Zagraj!
    Zrelaksuj się na swojej własnej farmie. Zagraj!
  • Stwórz własne średniowieczne Królestwo
    Stwórz własne średniowieczne Królestwo
  • Zagraj w Kulki! Tylko 10% graczy zdobyło 20 000 punktów.
    Zagraj w Kulki! Tylko 10% graczy zdobyło 20 000 punktów.

Reklama

Reklama

Reklama

Na skróty
  • Napisz do nas
  • Mapa Serwisu
  • Newsroom
  • RSS
  • W komórce
  • Reklama
Polecane
  • Kolory włosów
  • Krótkie fryzury
  • Long bob
  • Paznokcie
  • Horoskop
  • Plotki
  • Przepisy
  • Deccoria
  • Seriale
  • Pogoda
  • Zdrowie
  • Ogród
Styl.interia.pl
Styl.interia.pl przygotowujemy z myślą o stylowych i nowoczesnych kobietach. Każda z Was znajdzie tu informacje i cenne porady w działach takich jak: MODA, PIĘKNO, GWIAZDY, KUCHNIA. Ponadto wiele inspiracji, użytecznych wskazówek i pomysłów na temat: DOMU, ZDROWIA, DIETY, PODRÓŻY oraz poruszających historii kobiet takich jak Ty!

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Prywatność. Copyright by INTERIA.PL 1999-2023. Wszystkie prawa zastrzeżone.