Moc wody, moc ognia. Wielkanoc w obiektywie
WIELKANOCNE TRADYCJE | Środa, 13 kwietnia 2022 (14:37)
Wielkanoc to czas, gdy wiara miesza się z magią. Choć uroczystość Zmartwychwstania Pańskiego jest najważniejszym świętem w kościele katolickim, w związanych z nim tradycjach, wyraźnie pobrzmiewają echa pogańskich obrzędów. Dziś rytuały te mają coraz mniejsze znaczenie, warto jednak ocalać je od zapomnienia. W kadrach utrwalił je fotograf, Przemysław Siepski. Jego zdjęcia, opatrzone tekstem dr Jana Łuczkowskiego złożyły się na album „Czas i świętowanie. Opoczyńskie”. Oto kilka z nich.
1 / 8
Znany w polskiej tradycji od stuleci zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę to zwyczaj, bez którego trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne, ponieważ pierwsze miejsce na stole zajmuje właśnie święcone.
Dawniej święcone składało się z jajek, kiełbasy, chleba, masła, soli, pieprzu, chrzanu, mięsa i placka. Baranka z cukru lub masła ustawiano w młodym owsie uprzednio zasianym i wykiełkowanym w doniczce. Święcenie przystrajano barwnymi pisankami, gałązkami barwinka i borówkami. Wnosząc do domu święcenie, wypowiadano następujące słowa: „Święconka do domu, robactwo z domu”.
Źródło: materiały prasowe