Reklama

Reklama

Jak wybrać suszone grzyby?

Suszone grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych wigilijnych potraw takich, jak zupa grzybowa, uszka, barszcz, kapusta z grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami. Jak wybrać odpowiednie i jak z nimi postępować, by uzyskać najlepsze efekty?

Jak kupować suszone grzyby?

1. Nie kupuj grzybów pochodzących z niewiadomego źródła

2. Uważnie czytaj etykietę. Powinna ona szczegółowo podawać nazwę gatunku grzyba, miejsce zebrania oraz informację o ateście. Grzyby powinny mieć oznakowanie z numerem grzyboznawcy.

3. Wybieraj grzyby w przejrzystych opakowaniach, by móc wzrokowo ocenić ich stan. Zwróć uwagę, czy nie są zawilgocone lub nie mają śladów pleśni, podejrzanych plami lub oznak zrobaczywienia.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Pamiętaj również o odpowiednim przechowywaniu grzybów w domu. Powinny być przechowywane w suchych i szczelnych pojemnikach, w suchych ciemnych miejscach w temperaturze pokojowej. Nie przechowuj grzybów w torebkach papierowych lub foliowych.

Reklama

Jak przygotować grzyby przed gotowaniem?

Przed przyrządzeniem dokładnie wypłucz grzyby pod bieżącą wodą, a następnie zalej ciepłą wodą i odstaw na 30 minut. Wodę, w której namaczały się grzyby, również możesz wykorzystać do przygotowania potraw.

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje