Reklama

Pieczeń wieprzowa

Przygotowana w pomarańczowej glazurze doskonale sprawdza się w roli dania głównego.

Czas przyrządzenia: 105
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny na pieczeń ze skórą i warstwą tłuszczu (np. szynki)
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 1 łyżka miodu
  • 800 g małych ziemniaków
  • 1 mała pomarańcza
  • 500 g brokułów
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka ciemnego sosu pieczeniowego (z torebki)
  • 2 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie

Mięso umyj, wytrzyj do sucha, skórę ponacinaj w romby. Posyp solą i pieprzem. Marmoladę wymieszaj z miodem, posmaruj mięso. Ułóż je w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 1,5 godziny. Po ok. 30 minutach podlej mięso 250 ml wody. Ziemniaki obierz, gotuj około 20 minut w posolonej wodzie.

Pomarańczę sparz wrzątkiem, wytrzyj, pokrój w plasterki. Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Natkę pietruszki posiekaj. Ziemniaki odcedź. Brokuły gotuj 6-7 minut w posolonej wodzie. 

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, zrumień na nim ziemniaki. Gotowe mięso wyjmij z brytfanki, trzymaj w cieple, żeby nie wystygło. Sos z dna brytfanki przecedź przez gęste sitko, usuń z powierzchni tłuszcz, następnie wymieszaj z sokiem pomarańczowym i zagotuj. Zagęść go sosem pieczeniowym z torebki. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Pozostałe masło sklaruj na patelni.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: pieczeń | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy