Reklama

Reklama

Wigilijna zupa grzybowa

Barszcz czerwony z uszkami, czy aromatyczna grzybowa? Wybór należy do ciebie, ale możesz skorzystać z naszych rekomendacji kulinarnych!

Składniki

  • szklanka suszonych prawdziwków
  • 1/2 selera z liśćmi
  • 2 marchewki
  • cebula
  • por
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 l wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

1. Prawdziwki namocz w pół litra zimnej wody i odstaw na noc w chłodne miejsce. Pozostałe 1,5 l wody wlej do garnka, dorzuć obrane warzywa i opaloną nad ogniem cebulę. Dodaj przyprawy i ugotuj bulion. Po około 40 minutach przecedź wywar przez sito i dolej wodę z moczenia grzybków. Dołóż również pokrojone w kostkę miękkie prawdziwki. 

2. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut, a następnie zabiel ją śmietanką rozrobioną w szklance wywaru. Wymieszaj. Marchewkę, pietruszkę i selera przetrzyj przez sitko albo zblenduj z odrobiną czystego wywaru. Dodaj do zupy. Jeśli nie lubisz kremowej konsystencji, dołóż warzywa pokrojone w kosteczkę.

Reklama

Zobacz także:


Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy