Azjatycka roślina i jej zaskakujące właściwości. Pomoże w uzależnieniach?
Kudzu to azjatycka roślina, która dedykowana jest przede wszystkim osobom zmagającym się z nałogami. To jednak nie koniec jej zalet, bowiem kudzu m.in. poprawia kondycję serca, łagodzi objawy menopauzy i może przyczyniać się do obniżenia podwyższonego ciśnienia krwi. Jak stosować tę roślinę, czy charakteryzuj się ona skutkami ubocznymi i kto nie powinien po nią sięgać?

Kudzu - charakterystyka
Kudzu, inaczej opornik łatkowaty to roślina naturalnie pochodząca z południowo-wschodniej Azji i należąca do rodziny bobowatych. Drewniana łodyga kudzu osiąga do 30 cm długości i wykształca purpurowe kwiaty o długości kilkudziesięciu cm.
W XIX wieku roślinę sprowadzono do USA, gdzie obecnie uznawana jest za uciążliwy chwast, a to za sprawą jej zdolności do szybkiego rozrostu. Ponadto kudzu występuje również m.in. w Afryce, na Kaukazie i w Ukrainie.
W niektórych krajach, m.in. w Chinach opornik łatkowaty uznawany jest za roślinę leczniczą. W Państwie Środka korzeń kudzu stosowany jest od wieków przy dolegliwościach migrenowych, alergii, biegunkach, przeziębieniu czy nadciśnieniu.
Kudzu poprawia kondycję serca i zmniejsza ryzyko cukrzycy
Zawarte w roślinie izoflawony będące związkami o działaniu biologicznym mogą brać udział w procesach związanych z regulacją pracy serca, wpływając na jego lepszą wydolność. Ekstrakty z kudzu, wedle niektórych badań, przyczyniają się do zwiększenia ilość krwi pompowanej przez lewą komorę serca.
Ponadto roślina może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. i insulinooporność. Na takie działanie ma wskazywać w korzeniu kudzu obecność polisacharydów, tworzących grupę węglowodanów.
Kudzu łagodzi objawy menopauzy
Genisteina, czyli organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, którego źródłem jest kudzu, ma wykazywać podobne działanie jak estrogen, a więc hormon, którego zawartość podczas okresu menopauzy jest deficytowa.
Genisteina pomaga przy takich dolegliwościach jak zawroty głowy i uderzenia gorąca.
Zobacz również: Długo mieliśmy ją za chwast. Bije na głowę zwykłe sałaty

Kudzu pomaga w walce z nałogiem?
Niektóre opracowania naukowe, choć należy zaznaczyć, że wiele badań w tym zakresie jest dopiero w początkowej fazie analiz, wskazują, że z uwagi na zawartość związków flawonoidowych w kudzu, wśród których warto wymienić puerarynę, daidzeinę i daidzynę, wyciąg z korzenia kudzu może zmniejszać chęć sięgania po alkohol.
Izoflawonoidy zawarte w kudzu mają stymulować wydzielanie serotoniny i dopaminy, nazywanych potocznie hormonami szczęścia i w związku z tym ich działanie porównywane jest do tego podczas spożywania alkoholu.
Naukowcy z Massachusetts przeprowadzili eksperyment, w którym wzięło udział 14 osób, zdefiniowanych przez uczonych jako "pacjenci pijący alkohol w sposób szkodliwy". Badanym podawano wyciąg z kudzu w formie kapsułek 500 mg i po siedmiu dniach zauważono, że ilość spożywanego piwa spadła wśród pacjentów o 40 proc.
W związku z wydzielaniem serotoniny i dopaminy podczas spożywania wyciągu z kudzu specjaliści wskazują, że roślina może pomagać nie tylko w walce z nałogiem alkoholowym, ale i przyczyniać się do leczenia uzależnień od tytoniu i narkotyków.
Kudzu - jak stosować?
W Azji najpopularniejszą formą spożywania kudzu jest picie naparów ze sproszkowanego korzenia. Wielu producentów suplementów oferuje kudzu w formie pastylek oraz mączki.
Kudzu - przeciwskazania i skutki uboczne
Kudzu nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Ponadto roślina nie powinna być łączona z lekami przeciwzakrzepowymi, a osoby borykające się z chorobami hormonalnymi, najpierw powinny skonsultować się z lekarzem.
Spożywanie kudzu może również wywołać skutki uboczne w postaci uszkodzenia wątroby, świądu czy nudności.