Co robić z psującymi się przetworami?

Kilka sprawdzonych porad kuchennych.

Wyrzucać czy ratować - oto jest pytanie
Wyrzucać czy ratować - oto jest pytanie123RF/PICSEL

Psujące się przetwory

Wyrzucać czy ratować - oto jest pytanie. Odpowiedź jest prosta: nie panikować i regularnie oceniać zawartość słoików.

1. Najbardziej ryzykowne jest ratowanie kompotów. Jeśli zauważyłyśmy nalot, plamkę pleśni, możemy bez mącenia zawartości zebrać je z powierzchni. Kompot przegotowujemy, ale nie odstawiamy - trzeba go wypić szybko.

2. Dżemy, kompoty, grzybki i inne przetwory pokryte u góry całkiem pleśnią wyrzucamy. Od razu!

3. Konfitura z lekkim nalotem jest do odratowania. Zdejmujemy z co najmniej półcentymetrowym marginesem uszkodzoną warstwę. Wyjmujemy dżem i przesmażamy. Przekładamy do nowego, czystego słoika, zamykamy i pasteryzujemy.

Kuchenne bitwy

Utrzymanie w kuchni porządku podczas szykowania potraw jest kłopotliwe? Oto nasze pomysły.

1. By tłuczone na kotlety mięso nie pryskało po całej kuchni, bitkę przykryjmy kawałkiem folii lub włóżmy do foliowej torebki.

2. Żeby nie mieć problemu z obieraniem jaj ugotowanych na twardo i ze zbieraniem skorupek, naszykuj garnuszek i sitko niewiele od niego mniejsze w przekroju. Nalej do garnka zimnej wody, włóż sitko. Jajko zanurz w wodzie, obtłucz i obierz. Wyjmij sitko i skorupki wytrząśnij do kubła.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas