Dbaj o świeżość owoców i warzyw

Przeczytaj, jak dbać o dary natury, by zbyt szybko nie wylądowały w koszu.

Jeśli nie musisz, nie kupuj bananów na zapas. Nadwyżki lepiej niech nie lądują w lodówce
Jeśli nie musisz, nie kupuj bananów na zapas. Nadwyżki lepiej niech nie lądują w lodówce123RF/PICSEL

1. Myjąc owoce - czyń to zawsze pod bieżącą wodą. W żadnym wypadku nie należy kłaść ich do miski z wodą i zostawiać tam na dłuższy czas, bowiem stracą aromat i smak a także, niestety, znaczną część witamin.

2. Jeśli kupujesz na raz większą ilość bananów, to nie przechowuj ich w lodówce, bowiem bardzo szybko pokryją się brzydkimi, brunatnymi plamami.

3. Jeśli masz ogródek i hodujesz w nim pomidory, to zbierając jesienią ostatnie zielone pomidory nie układaj ich na słonecznym parapecie. Najlepiej dojrzeją, jeśli każdy z nich owiniesz papierem i ułożysz ciasno w kartonowym pudle, które należy postawić w miejscu chłodnym i ciemnym (np. w podokiennej szafce).

4. Czy wiesz, że świeże truskawki (są takie odmiany, które owocują ponownie jesienią, a więc sprawa jest aktualna!) zjedzone przed snem - ułatwia ci znakomicie zaśnięcie, bowiem zawierają one brom. To samo dotyczy truskawek letnich.

5. Jeśli jadłeś na obiad bardzo pikantną potrawę i piecze cię po niej w ustach - zjedz na deser banana, a pieczenie natychmiast ustanie.

Więcej porad:

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas