Nakryto do stołu

Aktualizacja

Jak ułożyć talerze i sztućce? Gdzie postawić kwiaty?

Umiejętne nakrycie do stołu to sztuka
Umiejętne nakrycie do stołu to sztukaStyl.pl
Umiejętne nakrycie do stołu to sztuka
 Styl.pl

Podtalerz (talerz przypominający ten do drugiego dania, tylko większy), na którym ustawiamy zastawę znajduje się w centrum miejsca przy stole przeznaczonego dla jednego gościa. To na nim będziemy kłaść wszystkie potrzebne talerze.

Sztućce, których używać będzie prawa ręka - nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek - kładziemy w tej kolejności z prawej strony podtalerza. Po lewej stronie powinien znaleźć się duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek, dalej, też po lewej, talerzyk na pieczywo.

Kieliszki do wina lub szampana stawiamy po prawej stronie, nieopodal noży. Deser spożywany widelczykiem lub łyżeczką, kładziemy powyżej podtalerza tak, by trzonek widelczyka kierował się w lewo, a trzonek łyżeczki w prawo.

Serwetki kładziemy w środku, z lewej strony lub nad nakryciem. Ewentualne kwiaty i świece nie powinny zasłaniać gościom widoku.

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas