Pomysłowa pani domu
Zobacz, jak za darmo usunąć kamień z czajnika, wyczyścić mosiężne naczynia lub wyczyścić wełnianą odzież!
1. Niewielki dodatek suszonych lub świeżych listków szałwi wzbogaca smak pieczeni cielęcej i baraniej, a także potraw z ryb, szczególnie smażonego węgorza.
2. Plamy na ciemnym dywanie możemy wyczyścić kiszoną kapustą lub wyparzonymi listkami herbaty.
3. Ślady po muchach na meblach usunąć można sokiem z cebuli. W tym celu trzemy cebulę, a następnie wyciskamy.
4. Do czyszczenia naczyń mosiężnych znakomicie nadaje się kwas z kiszonej kapusty zmieszany z popiołem lub piaskiem.
5. Posadzka cementowa nabierze wyjątkowego połysku, jeżeli po umyciu wodą przetrzemy ją ścierką nawilżoną olejem lnianym.
6. Kamień w czajniku usuwają obierzyny z ziemniaków. Wrzucamy do naczynia umyte skórki ziemniaków i gotujemy około godziny.
7. Szafran jedna z najdroższych przypraw, wytwarzana z pręcików pewnego gatunku krokusa - dodany nawet w niewielkiej ilości barwi potrawy na piękny żółtobrązowy kolor.
8. Do czyszczenia ciemnej wełnianej garderoby znakomicie nadaje się korzeń mydlnicy. Należy wziąć 10 dag korzenia i moczyć przez cały dzień w litrze wody, a następnie gotować przez 20 minut. Garderobę czyścimy szczotką maczaną w wywarze.
9. Cebula jest nie tylko znakomitą przyprawą, ale także wzmacnia kości i paznokcie, pobudza pracę wątroby i trzustki, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
10. Ciasta drożdżowego nie przechowujemy na blasze, na której się piekło, bo staje się miękkie i przesiąka zapachem blachy.
11. Tortu ze świeżymi owocami nie posypujemy cukrem, bo szybko wilgotnieje.
12. Jeżeli ciasto nie odchodzi od formy, pod boki i dno blachy należy podłożyć mokrą ściereczkę. Jeśli to nie pomoże, całą formę, zwracając uwagę, aby nie zamoczyć ciasta, zanurzamy w gorącej wodzie.
13. Im cytryna cięższa, tym bardziej soczysta. Dojrzała ma błyszczącą skórkę.
14. Cytrynę nieco wysuszoną "odmłodzimy", jeżeli zanurzymy ją na pół godziny w gorącej wodzie.
15. Gdy zupełnie świeży chleb trudno jest kroić, wstawiamy go na pół godziny do zamrażarki, by nieco stwardniał.
Więcej porad: