Pomysłowa pani domu

Zobacz, jak za darmo usunąć kamień z czajnika, wyczyścić mosiężne naczynia lub wyczyścić wełnianą odzież!

Proste rady ułatwią twoje codziennie życie w kuchni i nie tylko
Proste rady ułatwią twoje codziennie życie w kuchni i nie tylko123RF/PICSEL

1. Niewielki dodatek suszonych lub świeżych listków szałwi wzbogaca smak pieczeni cielęcej i baraniej, a także potraw z ryb, szczególnie smażonego węgorza.

2. Plamy na ciemnym dywanie możemy wyczyścić kiszoną kapustą lub wyparzonymi listkami herbaty.

3. Ślady po muchach na meblach usunąć można sokiem z cebuli. W tym celu trzemy cebulę, a następnie wyciskamy.

4. Do czyszczenia naczyń mosiężnych znakomicie nadaje się kwas z kiszonej kapusty zmieszany z popiołem lub piaskiem.

5. Posadzka cementowa nabierze wyjątkowego połysku, jeżeli po umyciu wodą przetrzemy ją ścierką nawilżoną olejem lnianym.

6. Kamień w czajniku usuwają obierzyny z ziemniaków. Wrzucamy do naczynia umyte skórki ziemniaków i gotujemy około godziny.

7. Szafran jedna z najdroższych przypraw, wytwarzana z pręcików pewnego gatunku krokusa - dodany nawet w niewielkiej ilości barwi potrawy na piękny żółtobrązowy kolor.

8. Do czyszczenia ciemnej wełnianej garderoby znakomicie nadaje się korzeń mydlnicy. Należy wziąć 10 dag korzenia i moczyć przez cały dzień w litrze wody, a następnie gotować przez 20 minut. Garderobę czyścimy szczotką maczaną w wywarze.

9. Cebula jest nie tylko znakomitą przyprawą, ale także wzmacnia kości i paznokcie, pobudza pracę wątroby i trzustki, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, zapobiega tworzeniu się zakrzepów  w naczyniach krwionośnych.

10. Ciasta drożdżowego nie przechowujemy na blasze, na której się piekło, bo staje się miękkie i przesiąka zapachem blachy.

11. Tortu ze świeżymi owocami nie posypujemy cukrem, bo szybko wilgotnieje.

12. Jeżeli ciasto nie odchodzi od formy, pod boki i dno blachy należy podłożyć mokrą ściereczkę. Jeśli to nie pomoże, całą formę, zwracając uwagę, aby nie zamoczyć ciasta, zanurzamy w gorącej wodzie.

13. Im cytryna cięższa, tym bardziej soczysta. Dojrzała ma błyszczącą skórkę.

14. Cytrynę nieco wysuszoną "odmłodzimy", jeżeli zanurzymy ją na pół godziny w gorącej wodzie.

15. Gdy zupełnie świeży chleb trudno jest kroić, wstawiamy go na pół godziny do zamrażarki, by nieco stwardniał.

Więcej porad:

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas