Sprytna w kuchni

Oto kilka prostych i tanich rad, dzięki którym prace w kuchni staną się przyjemniejsze.

Kilka prostych metod pozwoli ci zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy
Kilka prostych metod pozwoli ci zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy123RF/PICSEL

1. Kamień z czajnika można usunąć gotując w nim obierki z ziemniaków lub kwaśnych jabłek albo wlewając do niego trochę octu i pozostawiając pod przykryciem kilka dni. Po tych zabiegach trzeba kilkakrotnie zagotować wodę w czajniku i wylać.

2. Ocet zwykły spirytusowy 6 proc. można zmienić w aromatyczną przyprawę dodając do niego świeżych ziół, np. estragonu, bazylii, szałwii lekarskiej. Podobnie można przyrządzić ocet z ząbkami czosnku, krążkami cytryny. Po dwóch tygodniach nadaje się do użycia.

3. Cebulę lub czosnek przed użyciem do sałatek czy śledzia parzy się wrzątkiem lub podpieka w piekarniku. Są wówczas łagodniejsze i mniej wonne.

4. Owoce, obrane warzywa, zieleninę do chwili podania przetrzymuje się w wodzie lekko zakwaszonej octem.

5. Kaszę krakowską lub mannę należy gotować w emaliowanym garnku i solić przed samym podaniem, aby nie miały szarego lub różowego koloru.

6. Makaron i pierogi nie będą się sklejały, jeśli do wody, w której się je gotuje doda się łyżkę oleju.

7. Śmietankę można szybko zakwasić i zagęścić dodając do niej trochę soku cytrynowego lub parę kropli octu i trzymając w cieple.

Więcej porad:

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas