Sztuka picia wina

By uchodzić za znawcę wina, trzeba umieć je pić. A właściwie delektować się nim. Zostań koneserem winnego trunku.

Kieliszek trzymamy za nóżkę, nigdy za czaszę
Kieliszek trzymamy za nóżkę, nigdy za czaszę123RF/PICSEL

Kieliszek napełnia się tylko w jednej trzeciej pojemności. To umożliwia zamieszanie wina, a co za tym idzie napowietrzenie go i wydobycie z niego pełni zapachów.

Winu w kieliszku trzeba się przyjrzeć i powąchać. Wytrawne spływa po ściankach lekko, słodkie jest gęściejsze.

Wino pijemy powoli, należy zatrzymać płyn na chwilę w ustach, lekko wciągnąć nosem powietrze i dać winu rozpłynąć się po całym języku. Po przełknięciu długo jeszcze pozostanie jego smak.

Kieliszka nigdy nie napełniamy całego
Kieliszka nigdy nie napełniamy całegoGetty Images/Flash Press Media
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas