Sztuka picia wina
By uchodzić za znawcę wina, trzeba umieć je pić. A właściwie delektować się nim. Zostań koneserem winnego trunku.

Wino pije się w przezroczystych kieliszkach. Powinny mieć one kształt tulipana, czyli lekko zamykać się u góry, by nie uciekał aromat. Trzymamy je za nóżkę, nigdy za czaszę.
Kieliszek napełnia się tylko w jednej trzeciej pojemności. To umożliwia zamieszanie wina, a co za tym idzie napowietrzenie go i wydobycie z niego pełni zapachów.
Winu w kieliszku trzeba się przyjrzeć i powąchać. Wytrawne spływa po ściankach lekko, słodkie jest gęściejsze.
Wino pijemy powoli, należy zatrzymać płyn na chwilę w ustach, lekko wciągnąć nosem powietrze i dać winu rozpłynąć się po całym języku. Po przełknięciu długo jeszcze pozostanie jego smak.
