5 naturalnych sposobów na poprawienie jakości ziemi w ogrodzie
Większość roślin potrzebuje ziemi bogatej w próchnicę, przepuszczalnej, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym, choć są oczywiście także takie, które urosną nawet na piasku. Ale nawet one ucieszą się z bardziej żyznego podłoża.
Nawozy zielone
Kiedy zbierzesz już plony z grządek, wysiej tzw. zielony nawóz, np. mieszankę koniczyn, łubin lub słonecznik. Korzenie siewek, wrastając w ziemię, spulchnią ją, poprawią strukturę, a z głębszych warstw pobiorą minerały niedostępne dla innych roślin ogrodowych.
Rośliny zetnij, kiedy będą miały co najmniej 10 cm, ale koniecznie zanim zakwitną. Zostaw je na grządce, a gdy podwiędną, razem z nimi przekop ziemię. Ścięte, rozdrobnione i płytko przekopane rozłożą się w drogocenną próchnicę.
Obornik
Obornik możesz stosować w formie świeżej lub suszonej (ten drugi nie ma przykrego zapachu).
Świeży stosuje się jesienią, kiedy grządki są już puste. Zmieszaj go z ziemią.
Suszony możesz stosować przez cały sezon. Po rozsypaniu na grządkach z sadzeniem wystarczy odczekać dwa tygodnie.
Kompost
Możesz kupić gotowy kompostownik albo znaleźć dla niego miejsce w ustronnej części ogrodu.
Dno wyłóż warstwą drobnych gałązek, na nich układaj warstwami rozdrobnione odpadki, przesypując je ziemią.
Wyrzuć tu ściętą trawę, chwasty (bez nasienników, bo je rozsiejesz), opadłe liście, obierki z warzyw i owoców, skorupki jajek, fusy, drobne gałązki. Do kompostu nie wrzucaj kości, ryb, mięsa, drukowanego papieru, roślin opryskiwanych chemicznie ani chorych. Pryzma powinna być zawsze wilgotna - czasem podlej ją wodą, a raz na dwa miesiące gnojówką roślinną.
Kompost możesz stosować, rozsypując go pod roślinami, albo zmieszać z podłożem na grządkach czy rabatach, zanim je posadzisz.
Gdy trzeba zakwasić ziemię...
Kwaśniejszego podłoża potrzebują m.in. rododendrony, iglaki, borówka amerykańska, wrzosy.
Wymieszaj z ziemią wysuszone fusy z kawy lub herbaty.
Raz na trzy tygodnie podlej ziemię kawowym lub herbacianym naparem.
Rozsyp korę drzew iglastych. Im mocniej rozdrobniona, tym szybciej się rozłoży, zakwaszając podłoże.
Jak zmniejszyć kwasowość ziemi?
Co 3 lata zmierz odczyn podłoża kwasomierzem. Większość roślin potrzebuje pH 5,5-6,5. Jeśli będzie niższe, trzeba je odkwasić. W tym celu:
Przez cały sezon rozsypuj w ogrodzie umyte, drobno pokruszone skorupki jaj lub popiół drzewny z ogniska albo z kominka.
Po zbiorach użyj dolomitu - to ekologiczny nawóz, który, poza zmniejszeniem kwasowości, dodatkowo uzupełni w ziemi braki minerałów, niezbędnych dla dobrej kondycji roślin.