7 sposobów, aby łatwiej robić przetwory

Ich przygotowanie zajmuje dość dużo czasu i cierpliwości. Na szczęście masz do dyspozycji coraz więcej urządzeń i metod, które cię wspomogą.

Własnoręcznie przygotowane przetwory smakują najlepiej
Własnoręcznie przygotowane przetwory smakują najlepiej123RF/PICSEL

Dzięki nim zrobisz przetwory szybciej i bez wysiłku. Skorzystaj więc z naszych pomysłów.

Pomiar temperatury

Zapewne przyda Ci się wtedy termometr ze szpikulcem ze stali nierdzewnej do kontroli temperatury np. pieczenia z czujką termiczną. Może pozostać w piekarniku przez czas pieczenia. Albo wykorzystaj termometr winiarski lub piwowarski umieszczony w etui podobnym do długopisu. Ma uchwyt, za który go zaczepisz i zanurzysz np. w balonie do wina.

Garnki do wekowania

Ułatwiają pasteryzację kompotów, dżemów, konfitur, mieszanek owocowych i warzywnych, grzybów, pasztetów, dań gotowych. Można też w nich zagotować owoce, warzywa i utrzymać ich temperaturę, aby je wysterylizować. Mają hermetyczną przykrywkę, wyjmowany ruszt pod szkło, dużą pojemność, obudowę ze stali nierdzewnej i pokrętło, którym ustawia się temperaturę i czas. Sygnał dźwiękowy informuje o osiągnięciu pożądanego ciepła, a kranik z boku umożliwia odpływ wody.

Uchwyty do słoików

Bezpiecznie wyjmiesz nimi gorące słoiki różnych rozmiarów z garnka do zagotowania i je przeniesiesz. Zaciskają się i zapobiegają ich wyślizgnięciu. Są przydatne do słojów z zakrętkami i z klipsem. Zostały wykonane z wytrzymałego plastiku lub nierdzewnego metalu z antypoślizgową gumą.

Warto zainwestować w lejek. Przygotowanie przetworów z jego pomocą będzie o wiele prostsze.
Warto zainwestować w lejek. Przygotowanie przetworów z jego pomocą będzie o wiele prostsze. 123RF/PICSEL

Specjalne lejki

Takie do słojów i butelek są solidne, szerokie, stalowe, mają cienkie, długie lub krótkie końcówki i szeroki wlew, dzięki któremu korzystanie nawet z dużych naczyń jest o wiele łatwiejsze. Posiadają wyjmowane sitko. Są też szerokie, spłaszczone lejki o dużym przekroju z wytrzymałego tworzywa do napełniania słojów, dopasowane do ich rozmiarów.

Drylownice

Masz do wyboru nie tylko tradycyjne, ręczne urządzenia do wiśni, czereśni, oliwek oraz elektryczne lub nieco większe, do śliwek. A nawet do oddzielania pestek granatu i do obierania jabłek oraz wycinania środków i szypułek truskawek, pomidorów i gniazd nasiennych.

Obieraczki

Oprócz uniwersalnych mogą być przeznaczone do konkretnych warzyw i owoców: jabłek (z wygodną korbką), szparagów, awokado, pomidorów, melona, ananasa, cytrusów. Są też dekoracyjne, dzięki którym zrobisz cienkie paski (np. z marchewki) lub wykroisz kulki z miąższu. Przydatny jest też silikonowy obierak do czosnku.

Przecieraki

Aby usunąć skórki z warzyw i owoców, wykorzystaj przecierak np. materiałowy lub stalowy z nakładką na garnek. Są one zaopatrzone w dźwignię do cięcia, wymienne sita (drobne, średnie, grube), cienkie lub duże ostrza, przyssawki do mocowania i łopatki do przecierania.

Zobacz także:

Botox na włosyStyl.pl
Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas