By cięta choinka długo postała
Jeśli chcesz, by dotrwała do Trzech Króli albo i dłużej, nie ustawiaj jej blisko źródeł ciepła, a więc przy kaloryferach, piecyku czy kominku.
Temperatura w pokoju, w którym stoi świąteczne drzewko nie powinna przekraczać 20°C. Przed wstawieniem drzewka do stojaka, odpiłuj 2-3 cm pnia, a następnie zahartuj je, wkładając pień do wiadra z ciepłą wodą. Dzięki temu choinka będzie lepiej ją wchłaniała. Stojak należy regularnie napełniać letnią wodą, pień nie może być suchy.
Aby gałązki dłużej zachowały świeżość, warto także codziennie zraszać drzewko zimną wodą (ale uważaj na przewody elektryczne).
Wodę w stojaku warto raz na tydzień wzbogacić odżywką do roślin zielonych. Witaminy i mikroelementy zawarte w preparacie sprawią, że drzewko dłużej będzie się ładnie prezentowało.
Dekoruj choinkę oświetleniem LED, a nie standardowymi światełkami, bo te wytwarzają dużo ciepła. Nie obciążaj choinki nadmiernie ozdobami.
Wybieraj świecidełka lekkie, które po mocowaniu nie wyginają gałązek.