Czarnuszka damasceńska
Latem zakwitnie bujnie, jeśli wysiejemy ją już teraz.
Czarnuszka nie lubi przenoszenia, dlatego wysiewając ją do gruntu, pamiętajmy, by wybrać miejsce docelowe. Można to zrobić jesienią lub poczekać do wiosny (maj).
Miejsce siewu powinno być nasłonecznione i raczej osłonięte od wiatru. Ziemia musi być przepuszczalna, ale bogata w składniki odżywcze. Podczas wzrostu rośliny zadbajmy, żeby ziemia była wilgotna, ale nie przelana.
Aby przedłużyć kwitnienie czarnuszki damasceńskiej, usuwajmy powstające owoce, chyba że zamierzamy przeznaczyć je na rozmnożenie rośliny. Gdy zacznie kwitnąć, dokarmiajmy nawozami wieloskładnikowymi.
Roślina nie jest podatna na choroby i szkodniki. Kwiaty po ścięciu długo będą stały w wazonie z wodą. Owoce czarnuszki doskonale nadają się także na jesienne suche bukiety.
Czarnuszkę możemy uprawiać również jako roślinę leczniczą - można jej używać jako lek na nieżyt żołądka i jelit, ma właściwości rozkurczające, antybakteryjne i wspomaga wydzielanie żółci. W kuchni bułgarskiej jej nasiona są dodawane do pieczywa.