Czyścimy stalowe przedmioty
Zlewozmywaki, okapy czy naczynia ze stali nierdzewnej wyglądają pięknie, pod warunkiem, że nie straciły połysku i nie ma na nich plam. Podpowiadamy, jak należy o nie dbać.
1. Zmatowiałe naczynia najlepiej zanurzyć na 15-20 minut w gorącej wodzie z dodatkiem amoniaku. Pamiętajmy, aby otworzyć w kuchni okno, bo amoniak ma bardzo silny zapach. Wyczyszczone naczynia należy dokładnie opłukać i wytrzeć do sucha.
2. Na stalowym zlewozmywaku nieestetyczne plamy pozostawia twarda woda. Bez trudu usuniemy je octem lub wodą z kwaskiem cytrynowym. Na noc zlew można wyłożyć papierowymi ręcznikami i polać je wodą z wybielaczem. Rano będzie lśnił jak nowy.
3. Jeśli nie mamy w domu wybielacza ani octu, stal możemy umyć szmatką zwilżoną gazowaną wodą. Pamiętajmy tylko, aby potem czyszczony przedmiot wytrzeć do sucha.
4. Do usuwania plam ze stali nierdzewnej możemy także użyć cytryny. Gdy wyciśniemy z niej sok, nie wyrzucajmy skórek. Wypolerujmy nimi zlewozmywak, stalowe garnki lub użyjmy do odkamienienia czajnika. Wystarczy wrzucić cytryny do gotującej się wody i zostawić na kilkanaście minut.
5. Plamy ze stalowych przedmiotów łatwo też usuniemy, pocierając je szmatką zwilżoną kilkoma kroplami oleju lub oliwki dla dzieci.