Deska do krojenia
Jak usunąć z kawałka drewna zabrudzenia i nie dopuścić, by powracały? Mamy sprawdzony sposób.
Mycie płynem
Drewnianą deskę do krojenia chleba powinno się regularnie odświeżać, by nie dopuścić do powstania czarnego nalotu, który świadczy o obecności pleśni. Dlatego raz w tygodniu powinno się ją umyć pod bieżącą wodą szorstkim zmywakiem z płynem do mycia naczyń i dokładnie wysuszyć.
Przygotowanie
Gdy deska schnie, skompletujmy składniki do jej odświeżenia: cytrynę, 1/4 szklanki gruboziarnistej soli, odrobinę octu oraz roztwór z sody oczyszczonej i ciepłej wody: 1 łyżeczka na pół litra. Roztwór wlewamy do spryskiwacza i spryskujemy deskę z obu stron. Opłukujemy w ciepłej wodzie.
Odświeżanie
Sok z cytryny wyciskamy na deskę i posypujemy ją grubo solą. Skórki z owocu nie wyrzucamy, bo nią szorujemy powierzchnię deski aż do rozpuszczenia soli. Deskę opłukujemy ciepłą wodą. Na koniec powierzchnię skrapiamy octem i wycieramy do sucha.
Ważne!
Jeśli deska ściemniała, można ją przetrzeć drobnoziarnistym papierem ściernym. Jeśli zapleśniała, nie odświeżajmy jej! Taka nadaje się tylko do wyrzucenia!