Deska do krojenia

Jak usunąć z kawałka drewna zabrudzenia i nie dopuścić, by powracały? Mamy sprawdzony sposób.

Jeśli deska ściemniała, można ją przetrzeć drobnoziarnistym papierem ściernym
Jeśli deska ściemniała, można ją przetrzeć drobnoziarnistym papierem ściernym123RF/PICSEL

Mycie płynem

Drewnianą deskę do krojenia chleba powinno się regularnie odświeżać, by nie dopuścić do powstania czarnego nalotu, który świadczy o obecności pleśni. Dlatego raz w tygodniu powinno się ją umyć pod bieżącą wodą szorstkim zmywakiem z płynem do mycia naczyń i dokładnie wysuszyć.

Przygotowanie

Gdy deska schnie, skompletujmy składniki do jej odświeżenia: cytrynę, 1/4 szklanki gruboziarnistej soli, odrobinę octu oraz roztwór z sody oczyszczonej i ciepłej wody: 1 łyżeczka na pół litra. Roztwór wlewamy do spryskiwacza i spryskujemy deskę z obu stron. Opłukujemy w ciepłej wodzie.

Odświeżanie

Sok z cytryny wyciskamy na deskę i posypujemy ją grubo solą. Skórki z owocu nie wyrzucamy, bo nią szorujemy powierzchnię deski aż do rozpuszczenia soli. Deskę opłukujemy ciepłą wodą. Na koniec powierzchnię skrapiamy octem i wycieramy do sucha.

Ważne!

Jeśli deska ściemniała, można ją przetrzeć drobnoziarnistym papierem ściernym. Jeśli zapleśniała, nie odświeżajmy jej! Taka nadaje się tylko do wyrzucenia!

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas