Dieta dla mocnych włosów
Wypadanie włosów to skutek wyczerpania organizmu, częstego na progu wiosny.
Przyczyną są m.in. niedobory niektórych pierwiastków. By ograniczyć utratę włosów i wzmocnić je, warto wzbogacić menu o produkty bogate w ważne dla włosów mikroelementy.
1. Siarka
Budulec włosów. Zawierają ją jajka, brokuły, zielony groszek, orzeszki ziemne. Na ich bazie możesz przyrządzać pasty do kanapek. Warto też jeść surówki z rzepy.
2. Miedź i cynk
Zapobiegają łamaniu się włosów. Bogate w miedź są słonecznik, soja i orzechy laskowe, zaś dobre źródła cynku to ryby, groch, sezam, zarodki i otręby pszenne.
3. Mangan
Zapobiega przetłuszczaniu się i nadmiernemu przesuszaniu skóry głowy. Znajdziesz go w borówkach, burakach i jagodach, ale także w bananach i marchewce.
4. Magnez
Chroni przed łysieniem, które coraz częściej dotyka także kobiety. Znajdziesz go przede wszystkim w szpinaku i innych zielonych warzywach oraz orzechach włoskich.
Więcej porad: