Domowe maseczki na jesień

Skutecznością wcale nie ustępują maseczkom kupionym w drogerii. Są naturalne, łatwe do przygotowania i tanie.

Zamiast drogich kosmetyków stosuj domowe maseczki
Zamiast drogich kosmetyków stosuj domowe maseczki123RF/PICSEL

Domowe maseczki z jesiennych owoców i warzyw mają mnóstwo witamin, mikroelementów i kwasów AHA. Delikatnie złuszczą naskórek i ujędrnią cerę dojrzałą. Mają także dodatkowe  działanie: rozjaśniające, odżywiające  czy regenerujące. Stosuj je regularnie 2 razy w tygodniu na suchą, oczyszczoną skórę, a o ich spektakularnych efektach sama szybko się przekonasz.

Z owoców dzikiej róży

Odżywia skórę, rozświetla ją i regeneruje. Maseczka polecana jest do cery mieszanej. 

Oczyść z szypułek  i nasion 20 owoców dzikiej róży. Wrzuć do rondelka  i zalej wodą. Gotuj, aż będą miękkie. Odcedź i zmiksuj na gładką masę. Nałóż na skórę  na 15 minut. Zmyj wodą.

Śliwkowa

Ma działanie wygładzające, delikatnie spłyca zmarszczki mimiczne oraz zwęża pory. Usuń pestki z kilku dojrzałych śliwek. Pokrój je na kawałki i zmiksuj na gęstą papkę. Dodaj łyżeczkę miodu i wymieszaj. Papkę nałóż na twarz  na 15 minut. Zmyj ciepłą wodą.

Dyniowa

Nawilża skórę, pomaga wyleczyć trądzik dorosłych, koi cerę, a dzięki zawartości  beta-karotenu, poprawia także jej koloryt.  

Wytnij z dyni średni kawałek miąższu (mniej więcej wielkości brzoskwini). Zetrzyj go na tarce. Podgrzej w mikrofalówce. Do papki dodaj białko z jednego jajka  i dobrze wymieszaj. Nałóż na oczyszczoną skórę na 20 minut i zmyj.

Gruszkowa

Rozjaśnia cerę i spłyca drobne zmarszczki. Pomaga także zmniejszyć wydzielanie się sebum.  

Zetrzyj na tarce 1/4 gruszki. Wymieszaj z 1 łyżeczką miodu, 1 łyżką śmietany i 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Maskę nałóż twarz na 20 minut. Zmyj wacikiem umoczonym w letnim mleku.

Jabłkowa

Do maseczki jabłkowej mozesz dodać płatki owsiane
Do maseczki jabłkowej mozesz dodać płatki owsiane123RF/PICSEL

Delikatnie złuszcza martwy naskórek, odżywia i odmładza cerę. Przywraca jej ładny, zdrowy koloryt.

Obierz ze skórki 1 jabłko. Pokrój je na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Miąższ zetrzyj na tarce. Dodaj 1 łyżkę jogurtu lub kwaśnej śmietany. Jeśli masz suchą skórę, możesz dodać także łyżeczkę oleju jadalnego. Wymieszaj i nałóż na skórę na 20 minut. Zmyj.

Gotowane czy surowe? Najzdrowsze wersje warzywInteria.tv
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas