Domowe płukanki do włosów
Naturalne składniki są kluczem do sukcesu. Regularnie stosowane płukanki potrafią odmienić włosy.
1. Zakwaszająca na bazie octu lub cytryny: dodaje blasku matowym pasmom. Dwie łyżki suszonego skrzypu polnego zalej litrem wrzątku. Odczekaj, aż płyn naciągnie i przestygnie. Gdy będzie chłodny, przecedź go, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny lub łyżkę octu winnego. Polewaj miksturą umyte, wilgotne włosy. Stosuj co drugie mycie, np. przez miesiąc.
2. Z pokrzywy: wzmacnia słabe cebulki. Trzy saszetki suszonej pokrzywy wrzuć do dzbanka i zalej litrem wrzątku. Ostudzonym płynem płucz włosy po każdym myciu. Dodatkowo możesz wcierać napar w skórę głowy - pokrzywa bowiem zapobiega też szybkiemu przetłuszczaniu się pasm u nasady. Kurację stosuj przez 3-4 tygodnie.
3. Z liści gruszy: zmiękcza włosy i koi podrażnioną skórę głowy. Trzy łyżki suszonych liści gruszy zalej trzema szklankami wrzątku. Odczekaj kwadrans, aż płyn naciągnie, przecedź go i letnim płucz włosy zaraz po myciu. Warto też delikatnie wcierać go opuszkami palców w skórę głowy. Płukanki używaj przez trzy tygodnie.
Zobacz także: