Dynia odmładza skórę
Najwięcej witamin mają dynie w intensywnym kolorze pomarańczy. Są bogate w witaminę A, z grupy B, C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Nakarm nimi koniecznie dojrzałą cerę.
Maseczka oczyszczająca. Pięć kopiastych łyżek miąższu z dyni podgrzewaj w piekarniku w temp. 50°C przez 40 minut. Ostudź. Zmiksuj na purée. Dodaj białko jajka i dokładnie wymieszaj. Nałóż na twarz na 15 minut. Zmyj ciepłą wodą.
Maseczka do cery dojrzałej. Sześć łyżek zmiksowanego miąższu z dyni podgrzewaj w piekarniku 20 minut. Ostudź, a następnie wymieszaj z żółtkiem jaja, łyżeczką soku jabłkowego oraz szczyptą cynamonu. Papkę nałóż na twarz (omijając okolice oczu) na 15-20 minut. Zmyj letnią wodą.
Maseczka nawilżająca. Trzy łyżki miąższu dyni wymieszaj z łyżką oliwy i łyżeczką mielonego siemienia lnianego. Nałóż na twarz na 10-15 min. Zmyj letnią, przegotowaną wodą.