Grill w wersji fit
Proste sposoby na zdrową biesiadę.
Szaszłyki
Grillujmy małe kawałki mięsa, zamiast wielkich steków. Najlepiej robić szaszłyki z mięsa i warzyw. Często obracajmy mięso na ruszcie - będzie się piec szybciej i bardziej równomiernie.
Marynaty
Marynujmy mięso oliwą, czosnkiem, ziołami oraz octem winnym co najmniej na 4 godziny przed pieczeniem. Zmniejszy to wydzielanie szkodliwych substancji.
Wędliny
Unikajmy grillowania kiełbas. Są nasycone saletrą, która pod wpływem wysokiej temperatury przekształca się w związki rakotwórcze, tj. nitrozaminy. Ograniczajmy jedzenie tłustych żeberek i karkówki oraz niezbyt wysokiej jakości gotowych produktów na grill. Lepiej sami wybierzmy mięso, np. chudą wołowinę, piersi z kurczaka, ryby.
Tacki
Grillujmy na aluminiowych tackach. Chronią potrawy przed bezpośrednim kontaktem z ogniem i węglem oraz zbierają wytapiany z nich tłuszcz i soki. To ważne, bo skapując na żar, tworzą one związki toksyczne.
Węgiel
W grillu najlepiej palić węglem z drzew liściastych, a unikać węgla z drzew iglastych. Ten ostatni nasycony jest żywicami, które pod wpływem gorąca uwalniają szkodliwe substancje. Nie wrzucajmy do paleniska starych papierów, butelek plastikowych i nie podsycajmy ognia benzyną lub ropą. W czasie spalania wytwarzają ogromne ilości związków rakotwórczych, które przenikają do jedzenia.
Czyszczenie
Po biesiadzie dokładnie oczyśćmy ruszt z przypalonych resztek jedzenia. Jeśli tego nie zrobimy, przy następnym grillowaniu zmienią się w toksyczny dodatek.