Groszek na twarz

Kobiety od wieków szukały sposobu na zatrzymanie młodości. Kiedyś uważały, że ratunkiem są jedynie żółtka, albo zdawały się na własną intuicję.

Nie musisz wydawać majątku. Wybierz idealny pomysł na maseczkę dla siebie
Nie musisz wydawać majątku. Wybierz idealny pomysł na maseczkę dla siebie123RF/PICSEL

Nasze mamy, babcie korzystały z naturalnych i łatwo dostępnych środków i to wcale z niezłym skutkiem. Proponuję wykorzystanie zasobów kuchni dla pielęgnacji urody. Jednym z najlepszych środków odżywiających skórę są domowe maseczki.

1. Najprostszą jest położenie na twarz i szyję świeżego żółtka.

2. Maseczka z miodu działa ujędrniajaco.

3. Zmiksowany zielony groszek z puszki położony na twarz i szyję wygładza zmarszczki i łagodzi podrażnienia skóry.

4. Utarte jabłko z twarożkiem i odrobiną miodu odmładza skórę.

5. Utarta pietruszka lub marchewka zmieszana z twarożkiem wygładza skórę i odświeża ją.

6. Ugotowany ziemniak, zgnieciony na miazgę, zmieszany z odrobiną mleka (ciepłego, przegotowanego) z dodatkiem kilkunastu kropli witaminy A+E znakomicie wpływa na cerę.

Maseczki zmywa się po 20 minutach przegotowaną wodą, zmieszaną pół na pół z przegotowanym mlekiem. Do mycia twarzy przy cerze wrażliwej musimy bardzo starannie dobierać zmywacze. Polecamy wypróbowane już domowe specyfiki.

Żółtko jajka zmieszać z łyżką oliwy, utrzeć jak majonez dodając soku z cytryny, żurawiny lub innych kwaśnych owoców. Dodać przegotowanej wody do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany.

Łyżeczkę siemienia lnianego zalać szklanką wrzątku i gotować 10-15 minut, następnie odstawić do przestudzenia. Przecedzić i używać do mycia twarzy. Po umyciu twarzy jednym z w/w zmywaczy, jeżeli skóra nie wykazuje pęknięć naczynek krwionośnych, twarz można opłukać ciepłym naparem z kwiatu lipy (łyżka kwiatu na szklankę wody). Można też twarz przepłukać zimną bawarką (herbata z mlekiem) bez cukru.

Jajo?

Przeciętne świeże jajko jest doskonałym zbiorem najważniejszych substancji odżywczych. Zawiera ok. 6,4 g białka, 5,5 g tłuszczu, 100 mg fosforu, 25 mg wapnia, poza tym żelazo, siarkę i witaminy A, B, D, E, K. Zjedzenie więc kilku jaj w tygodniu z pewnością poprawi nasze zdrowie. Jego wspaniałe właściwości od dawna znają już Anglicy. Panuje tam przekonanie, że kradzież jaj sprowadza siedmioletnią biedę, tak samo jak pożyczanie ich w niedzielę. Nie wolno też spalić skorupek, gdyż kury przestaną nieść.

Więcej porad:

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas