Hiacynty
Choć w domu zaczynają przekwitać, nie wyrzucajmy ich! Za rok odżyją.
Po przekwitnięciu hiacynta, tniemy łodygę z kwiatostanem krótko nad cebulą. Jeśli liście nie marnieją, zostawiamy je i ograniczamy podlewanie tak, by ziemia była tylko lekko wilgotna.
Gdy liście zaczną żółknąć, przestajemy podlewać i czekamy aż uschną. Wyjmujemy cebulę z doniczki, oczyszczamy z ziemi i odkładamy w suche, chłodne miejsce do obeschnięcia.
Suchą cebulkę czyścimy z liści, korzonków i zewnętrznych łusek, ale tylko tych, które same odchodzą.
Skrzynkę lub inny oddychający pojemnik wysypujemy trocinami lub czystym, suchym piaskiem. Umieszczamy w nim cebulki i odstawiamy do chłodnego, przewiewnego i suchego pomieszczenia (balkon, piwnica).
Na początku października sadzimy w ogrodzie. A do doniczki, do ziemi lekkiej, najlepiej przesypanej z piaskiem, cebulki hiacynta sadzimy w połowie listopada.