Higiena w kuchni

Korzystamy z nich każdego dnia. Deski do krojenia towarzysza nam w kuchni. Jak o nie dbać?

Drewniane deski wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Niewidoczne dla oka rowki to raj dla drobnoustrojów
Drewniane deski wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Niewidoczne dla oka rowki to raj dla drobnoustrojów123RF/PICSEL

Drewniane i bambusowe myj od razu po użyciu i dokładnie wycieraj. Po oprawieniu ryb lub pokrojeniu surowego mięsa umyj deskę i posyp grubo solą. Zostaw na noc. Sól zniszczy bakterie. Raz w miesiącu drewnianą deskę możesz posmarować cienko olejem, który ją zaimpregnuje.

Zrób to także przed użyciem nowej. Plastikowe możesz włożyć do zmywarki lub umyć pod bieżącą, gorącą wodą.

Aby je zdezynfekować po krojeniu mięsa lub ryb, namocz w wodzie z octem. Kamienne i szklane nie wymagają szczególnej pielęgnacji. Wystarczy umyć je wodą ze środkiem do zmywania - pod kranem albo w zmywarce.

Zobacz także: 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas