Jak czyścić zabrudzony sprzęt kuchenny?
Naczynia i narzędzia kuchenne najlepiej zabezpieczyć (np. przed rdzą i śniedzią) tłuszczem. Wystarczy zaraz po umyciu i osuszeniu posmarować je słoniną lub oliwą, zostawić na 15 minut i wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Szorowanie
Małe plamy rdzy lub śniedzi usuniesz szorstką częścią zwilżonej gąbki kuchennej lub metalowym zmywakiem. Jeśli trudno schodzą, umyj przedtem powierzchnię i wilgotną posyp sodą i zostaw na 1-2 godziny. Możesz też posypać ją solą i potrzeć przekrojonym ziemniakiem z płynem do mycia naczyń do zmywarki. Dobrym czyścikiem jest również połówka cytryny zanurzona w cukrze pudrze.
Spryskiwanie
Zabrudzenia spryskuj płynem do naczyń rozcieńczonym wodą (1:1) i posmaruj... keczupem. Zostaw na 3 godziny. Potem spłucz je i osusz.
Namaczanie
Zanurz sprzęt na dobę w occie z solą (łyżka na litr). Wyjmij i zeskrob rdzę druciakiem. Spłucz, a potem na 10 minut włóż do wody z sodą (łyżka na 1 l) albo na noc w roztworze kwasku cytrynowego (łyżka na 1 l wrzątku).
Na koniec opłucz, wytrzyj. Gdy przedmiot jest duży, owiń go szmatką zmoczoną w occie.
Zobacz również: