Jak dbać o dłonie
Bądź dla nich lepsza! Zadbaj o nawilżenie skóry, ale nie zapominaj o jej zapachu.
Cebula, kiszona kapusta i czosnek pozostawiają na skórze dłoni nieprzyjemny zapach, który utrzymuje się nawet do kilku godzin. Aby się go pozbyć, od razu po przygotowaniu potraw z tymi produktami umyj ręce antybakteryjnym preparatem neutralizującym zapachy.
Nieprzyjemnego zapachu pozbędziesz się również domowymi sposobami. Możesz umyć ręce mieszanką pasty do zębów i mydła lub natrzeć dłonie pieprzem i po kilku chwilach przemyć wodą. Dobre rezultaty daje również namoczenie rąk w wodzie z sodą.
Wiele środków myjących oraz produktów spożywczych może podrażniać skórę rąk. Szczególnie podczas prac kuchennych jest narażona na utratę naturalnej flory bakteryjnej. Dlatego od razu po przyrządzeniu posiłku, zadbaj o skórę i posmaruj dłonie odżywczym kremem.
SHOW 6/2015