Jak odpowiednio przechowywać jedzenie w lodówce
Każda półka w lodówce ma inną temperaturę. Podpowiadamy, gdzie trzymać produkty, aby przedłużyć ich przydatność do spożycia.
Najwyższa półka - na niej kładź produkty o najdłuższej trwałości, np. przechowywane w szczelnych opakowaniach. Tutaj trzymaj też ciasta, które wymagają chłodzenia (np. sernik), otwarte słoiki z dżemami i produkty, na których jest napisane: "po otwarciu przechowywać w lodówce". Temperatura tu wynosi 8°C.
Środkowa półka to najlepsze miejsce na mleko, biały ser, twarożek, wędliny, jogurty, śmietanę. Na tej półce postaw też pojemniki z obiadem na następny dzień. Panuje tu temperatura 4-5°C.
Dolna półka jest najchłodniejsza (około 2°C), dlatego przechowuj tu świeże mięso - ale i tak nie dłużej niż dwa dni (mięso mielone oraz ryby i drób tylko jeden dzień).
Szuflady - w nich panuje 10°C i najwyższa wilgotność, co czyni je idealnym miejscem do przechowywania owoców i warzyw, m.in. marchwi, jabłek. Pomidory i paprykę trzymaj w szufladach tylko latem. Do dolnych szuflad warto też wkładać zapakowane w pojemniki sery pleśniowe i twarde. Właśnie tu wspaniale dojrzewają.
Drzwiczki są najcieplejszym miejsce w lodówce, bowiem utrzymuje się tam temperatura 10-15°C. Można tu trzymać delikatne oleje roślinne (te, które szybko jełczeją, np. lniany), słoiki z przetworami, napoje, chrzan, musztardę, ketchup, majonez, soki w kartonach. Na drzwiach można też przechowywać jajka (koniecznie trzeba je umyć) i masło.
Zobacz także: