Jak pielęgnować drewniane przybory kuchenne?
W każdym domu jest ich sporo. Są przydatne zwłaszcza przy korzystaniu z naczyń teflonowych.
Łyżki, deseczki, kopystki, miseczki, tłuczki do mięsa
myj gorącą wodą z detergentem lub sokiem z cytryny i dokładnie szoruj, aby nie ściemniały. Płucz w czystej, ciepłej wodzie i gdy jest taka możliwość, susz na słońcu. Do mycia nie używaj sody oczyszczonej, bo od nich drewno ściemnieje. Polecane jest także mycie drewnianych przyborów samym octem z dodatkiem... miodu. Dzięki temu przywrócisz im blask.
Jeśli nadal nieprzyjemnie pachną,
ponownie skrop je sokiem cytryny. Tym razem nie spłukuj go - niech wniknie w strukturę materiału.
Aby je zakonserwować
raz na jakiś czas przecieraj papierem woskowanym. Szorstką powierzchnię zużytego drewna wygładzaj papierem ściernym. Co kilka miesięcy impregnuj olejem spożywczym. Wetrzyj go, a nadmiar ściągnij papierowym ręcznikiem. W ten sposób ochronisz przybory przed wilgocią i detergentami.
Szufelki do soli czy liściastej herbaty
nie lubią wody. Kiedy trzeba, wycieraj je lekko wilgotną ściereczką skropioną płynem do zmywania naczyń i jak najszybciej wycieraj do sucha.
Zobacz także: