Jak przechowywać żywność w lodówce
W rozlokowaniu zakupów w lodówce pomaga wiedza, w jakiej temperaturze i ile dni mogą być przechowywane.
Mleko, dżemy i jogurty
Przechowuj je na górnej "najcieplejszej" półce. Po otwarciu kartonu mleko wypij w ciągu 3 dni, zamknięty - może leżeć długo. Górna półka jest także najodpowiedniejsza do trzymania dżemów, chrzanu, kefirów, jogurtów. Zawsze pamiętaj, że lodówka żadnym produktom nie przedłuża terminu przydatności do spożycia.
Sery i wędliny
Na środkowej półce chowaj produkty, mające krótki termin do spożycia. Serów twarogowych, pakowanych w pergamin lub folię nie trzymaj dłużej niż 48 godzin od daty produkcji. Serki homogenizowane i garni zużyj w ciągu doby od otwarcia opakowania. Masło lepiej zjedz w ciągu 6 dni, margaryny miękkie (w pudełkach) zachowają świeżość przez co najmniej trzy tygodnie. Tutaj wstaw też szczelnie przykryty garnek z zupą lub innymi, gotowymi daniami.
Mięso, drób, ryby
Nad pojemnikami na warzywa, gdzie jest najniższa temperatura, układaj świeże mięso i drób. Przechowuj je nie dłużej niż 1-2 dni, ryby - tylko dzień. Także parówki, serdelki, metka, tatar to artykuły natychmiastowego spożycia. Szczególnie latem!
Owoce i warzywa
Wkładaj je do specjalnych pojemników (szuflad) w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa (od +3 do +8°C) i panuje odpowiednia wilgotność. Cytrusy, ogórki i kalafior przetrwają około 10 dni, papryka, pomidory, brukselka, kiełki i pieczarki - 5 dni, sałata i szpinak - maksimum 4 dni.
Uwaga! Sałaty nie trzymaj w szczelnej, foliowej torebce (wytrącają się wtedy azotyny czyli substancje sprzyjające powstawaniu nowotworów).
Chłodziarka pod nadzorem
Raz w miesiącu lodówkę umyj i zdezynfekuj (specjalnym płynem lub wodą z dodatkiem octu).
Obok innych, świeżych produktów nie kładź surowego mięsa.
Nie przeładowuj lodówki - utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia.
Natychmiast usuwaj jedzenie, które zaczyna się psuć lub gnić.
Nie trzymaj w lodówce otwartych puszek. Ich zawartość wyłóż na talerzyk lub przełóż do słoika.
Przed włożeniem do lodówki umyj surowe ryby, mięso, jaja, warzywa i owoce (z wyjątkiem cytrusów i ananasów).
Nie wstawiaj do lodówki nic gorącego, bo to zmieni temperaturę we wnętrzu.
W czym przechowywać żywność?
Ponieważ w lodówce jest suche powietrze, by produkty nie wysychały, przechowuj je w pojemnikach, zawinięte w folię lub pergamin.
Najlepsze do tego celu są pojemniki próżniowe. Przechowywana w nich wędlina, warzywa lub owoce, o wiele dłużej niż w tradycyjnych pudełkach zachowują świeżość.
Lepiej nie chowaj jedzenia do pojemników z odzysku, np. po margarynie. Nawet najdokładniejsze mycie nie usunie z nich drobinek tłuszczu, jakie wniknęły w plastik. A te dość szybko jełczeją i przenikają do trzymanej w nich żywności.
Dokładnie pakuj (w folię lub hermetyczne pudełka) produkty o silnym zapachu.
Używaj wygodnych, szczelnie zamykanych pojemniczków na cytrynę, pomidora lub cebulę.