Jak sprawdzić, czy ananas jest dojrzały?
Tylko dojrzały ananas zachwyci swoim smakiem. Jak to sprawdzić w sklepie?
Po kolorze - powinien być pomarańczowo-zielony.
Po skórce - po przyciśnięciu palcem powinna się lekko ugiąć, ale wrócić na miejsce.
Po liściu - w samym środku pióropusza ananasa wyszukaj najmniejszy liść i próbuj go wyciągnąć. Jeśli owoc jest dojrzały, liść da się wyrwać z łatwością.
Powąchaj ananasa. Jeśli owoc nie pachnie, potrzebuje kilku dni, by dojrzeć. Im bardziej dojrzały, tym mocniejszy i słodszy wydziela aromat.
Jak obrać ananasa? Połóż go na desce, najpierw odetnij jego podstawę, następnie część tuż przy liściach. Postaw ananasa pionowo na desce i z góry na dół odcinaj ostrym nożem skórkę dookoła owocu. Obranego ze skóry ananasa pokrój wzdłuż na ćwiartki. Wszystkie ćwiartki ułóż pionowo na desce i wytnij z nich część twardego rdzenia. Gotowe!
Zobacz także: