Jak usunąć tłusty osad w kuchni?
Jest wszędzie – na szafkach, okapie, blacie i glazurze. Powstaje w wyniku spalania gazu. Bardzo trudno go usunąć. Zwykły płyn do mycia naczyń nie daje sobie z nim rady, a inwazyjny środek jest niezdrowy i może zniszczyć powierzchnię. Czym więc zmyć tłusty osad i kurz?
Z szafek
Usuniesz nalot pastą z oleju i mąki ziemniaczanej. Wymieszaj 10 łyżek mąki z olejem jadalnym, tak by powstała dość gęsta pasta. Nałóż ją na powierzchnie na pięć minut. Zetrzyj z grubsza ręcznikami papierowymi. Aby doczyścić szafki, nalej do butelki z atomizerem octu i spryskaj nim meble. Od razu wytrzyj mokrą szmatką.
Z okapu
Z dołu okapu tłuszcz prawie sam zniknie. W garnku zagotuj dwie szklanki octu, cztery szklanki wody i 1/2 szklanki amoniaku. Zostaw go na palniku przez 15 minut. Opary sprawią, że brud "odmoczy się" i łatwo go zetrzesz ściereczką.
Górę okapu przetrzyj po prostu szmatką z mikrofibry nasączoną olejem jadalnym. Powierzchnia będzie czysta i błyszcząca.
Z glazury, kuchenki, blatów i podłogi
Brud zmyjesz ściereczką zamoczoną w specjalnym płynie. Wrzuć dwie musujące tabletki soli do jednego litra wody i dodaj 1/2 szklanki boraksu. Wymieszaj.
Małe przedmioty: pojemniki na przyprawy, akcesoria kuchenne
Włóż do dużej miski z bardzo gorącą wodą, 1/4 szklanki sody oczyszczonej, dwoma łyżkami soli i czterema łyżkami płynu do mycia naczyń. Zostaw je, aż woda wystygnie. Umyj przedmioty gąbką, potem opłucz pod bieżącą wodą.
Ścianę
Wystarczy przetrzeć ściereczką zamoczoną w wodzie z mydłem malarskim (kilka łyżek na litr wody).
Ekstrarada
Na co dzień używaj płynu uniwersalnego. Wymieszaj szklankę wody, łyżkę octu, łyżkę boraksu i trzy krople dowolnego olejku eterycznego. Zmyje nawet "trudny brud" z szafek kuchennych, blatów czy podłogi.
Zobacz także: