Jak wygładzić zmarszczki

​Wykorzystaj cenne składniki odmładzające zawarte w warzywach, owocach, nasionach i rybach. Wprowadź je do codziennej diety.

Pomidory chronią skórę przed promieniami UV. Pamiętaj o tym, gdy słońce mocniej przygrzeje
Pomidory chronią skórę przed promieniami UV. Pamiętaj o tym, gdy słońce mocniej przygrzeje123RF/PICSEL

Sekret urody: witaminy i minerały

Bez nich twoja skóra nie poradzi sobie z upływem czasu. Najważniejsze witaminy przeciwzmarszczkowe to A, E i C. Zwalczają wolne rodniki, które niszczą kolagen i ceramidy odpowiedzialne za nawilżenie oraz jędrność skóry. Podstawowe minerały, które pozwalają ci dłużej zachować młodość, to magnez i wapń. Pierwszy pobudza komórki do życia, drugi wspomaga odbudowę naskórka, zagęszcza go i chroni przed utratą wody.

Oto przykładowe posiłki, które zapewnią ci potrzebną dawkę tych składników:

- śniadanie - gotowane lub sadzone jajka z razowym pieczywem i surówką z sałaty, rzodkiewek, jarmużu, pomidorów - polaną łyżką oliwy. Jajka dostarczą ci wapnia i magnezu, a surówka z oliwą witamin oraz kwasów omega-3. Możesz także wybrać płatki owsiane z jogurtem, kefirem lub maślanką oraz suszonymi owocami i orzechami. Owies jest bogaty w selen, magnez oraz witaminę E. W wapń, magnez i witaminy obfitują suszone owoce, zwłaszcza figi, oraz orzechy i migdały. Te ostatnie dostarczą ci również magnezu, wapnia i kwasów omega-3.

- obiad - dwa razy w tygodniu zjedz porcję tłustej ryby morskiej (dorsza, łososia, makreli) z gotowaną lub pieczoną marchewką, kalafiorem, brokułem lub warzywami strączkowymi. Strączkowe zawierają też fitohormony, które mają nieoceniony wpływ na wygląd i kondycję skóry. Zwłaszcza po menopauzie, gdy gwałtownie ubywa estrogenów i skóra wiotczeje. Fitohormony mogą je częściowo zastąpić.

- kolacja - powinna być lekka. Wybierz np. pieczone warzywa z dodatkiem oliwy, czosnku i cebuli. Szczególnie cenna jest cebula, ponieważ zawiera kwercetynę, silny przeciwutleniacz, który opóźnia powstawanie zmarszczek, wzmacnia naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu.

- przekąski - oczywiście owoce - świeże i suszone, pestki dyni, słonecznika, surowe warzywa, marchew, seler, paprykę, oraz orzechy i migdały.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas