Karkówka w ziołach

Przygotuj na święta coś pysznego, nawet jeśli nie wszyscy dojadą. Taka pieczeń będzie też pyszną wędliną po świętach.

Na patelni po smażeniu cebuli i mięsa zostaje dużo aromatu, z którego żal nie skorzystać. Wlej na patelnię wino, zagotuj, zamieszaj, by zebrać wszystkie smaki z dna, przelej do formy.
Na patelni po smażeniu cebuli i mięsa zostaje dużo aromatu, z którego żal nie skorzystać. Wlej na patelnię wino, zagotuj, zamieszaj, by zebrać wszystkie smaki z dna, przelej do formy.123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Z miodu, musztardy, 1 łyżki oleju, ziół i przypraw przyrządzić marynatę. Mięso umyć, osuszyć, porobić nacięcia, wcisnąć w nie przekrojone na połówki ząbki czosnku. Mięso owinąć nicią, natrzeć marynatą. Zawinąć ciasno w folię, wstawić do lodówki na całą noc.

2. Dwie cebule posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem ze smażoną cebulą. Pozostałą cebulę dokładnie umyć, przekroić na pół bez obierania, włożyć do formy,wlać wino.

3. Naczynie z mięsem przykryć, piec 2 godziny w temp. 200°C. W trakcie pieczenia co 25 minut mięso przewracać i polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby dolać wina. Na 15 minut przed końcem zdjąć pokrywkę, by skórka się zarumieniła.

Zobacz także:

Renata Przemyk apeluje o pomoc Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas