Kuchenne zamienniki
Chcesz zrobić naleśniki, ale zepsuł się mikser? Zabrakło mąki, cukru lub jajek do ciasta? Pod ręką masz wszystko, co je zastąpi. Rozejrzyj się po kuchni.

123RF/PICSEL
Kuchenne zamienniki
Chcesz zrobić naleśniki, ale zepsuł się mikser? Zabrakło mąki, cukru lub jajek do ciasta? Pod ręką masz wszystko, co je zastąpi. Rozejrzyj się po kuchni.

Zmiksuj w butelce Idealne naleśniki przyrządzisz bez miksera, a nawet trzepaczki. Wlej mleko i rozkłócone widelcem jajka do butelki po wodzie mineralnej. Przez lejek wsyp mąkę. Zakręć butelkę i mocno potrząsaj, aż składniki dokładnie się wymieszają. Odkręć butelkę i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło i uciekły z niego pęcherzyki powietrza. Wylej odpowiednią porcję na lekko natłuszczoną patelnię i usmaż naleśnik, a potem kolejne… 123RF/PICSEL

Obciąż kamykami Do pieczenia ciasta na tartę i quiche bardzo przydatny jest ceramiczny groszek. Dzięki niemu placek się nie wybrzuszy i farsz można równomiernie rozłożyć. Ceramiczne kulki są jednak drogie – ok. 35 zł za opakowanie (jeszcze więcej, gdy kupisz je przez internet i zapłacisz za przesyłkę). Gotowy groszek z powodzeniem zastąpisz zebranymi na plaży lub gdziekolwiek kamykami. Potrzebujesz ok. 60 sztuk, mniej więcej wielkości fasoli. Nie będą tak równe jak kulki ze sklepu, ale doskonale spełnią swoją rolę. 123RF/PICSEL

Wykorzystaj nici Gdy zabrakło Ci sznurka kuchennego do obwiązania pieczeni przed zamarynowaniem, użyj nici dentystycznej. Jest mocna i z powodzeniem zastąpi sznurek. Wybierz zwykłą, bo miętowa może wpłynąć na smak potrawy. Pamiętaj tylko, aby usunąć nić przed pieczeniem. Jest wykonana z nylonowych włókien i stopi się pod wpływem wysokiej temperatury. Bezsmakową nitką dentystyczną równiutko pokroisz też biszkopt na krążki oraz miękkie sery na kawałki. 123RF/PICSEL

Posłodź owocami Nie przejmuj się brakiem cukru. Jeśli masz w domu suszone owoce, obejdziesz się bez niego. Najsłodsze są daktyle. Przygotuj z nich mus. Zalej gorącą wodą (tak, aby je przykryła) i odstaw na noc. Odcedź i zmiksuj. Przechowuj w lodówce. Cukier w wypiekach i deserach zastąpi też mus z suszonych fig, moreli. Bakalie zawierają dużo potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Są też bogate w błonnik przyspieszający trawienie. Do niektórych ciast możesz dodać po prostu dżem albo konfiturę. Jest w nich wystarczająco dużo cukru, aby posłodzić wypiek. Źródło: Rewia 123RF/PICSEL

Wymieszaj z bananem Rolę jajka w cieście doskonale spełni dojrzały banan. Zmiksuj go na papkę. Owoc nawilży ciasto i zwiąże suche składniki. Pół banana zastąpi jedno jajko. Dobrym zamiennikiem jest też purée z moreli lub śliwek. Mogą być suszone, ale wtedy dodaj do nich trochę wody. Ćwierć szklanki takiej pulpy wystarczy za jedno jajko. Zastąpi je też taka sama ilość tofu, rozgniecionego widelcem na gładką masę. Jeśli i tych produktów zabrakło w kuchni, weź nasiona lnu. Łyżka zmielonego siemienia, namoczonego w czterech łyżkach gorącej wody spełni rolę jajka. Jest kleiste i doskonale spaja suche składniki. 123RF/PICSEL

Zmiel ziarna Gdy zabrakło Ci mąki do ciasta, naleśników lub do panierowania, poszukaj w szafce płatków lub kaszy. W młynku do kawy zmiel na mąkę płatki owsiane, jęczmienne, kaszę jaglaną lub gryczaną. Wymieszaj z resztką mąki pszennej, którą masz w szafce i użyj do wypieków. Potrawy będą nie tylko smaczne, ale i zdrowsze niż z samej białej mąki. Do ciasta, np. na naleśniki lub racuchy, możesz dosypać łyżkę otrąb pszennych albo owsianych. Usmażysz je także z kaszy manny, zamiast mąki. Musisz ją tylko wcześniej namoczyć w wodzie lub mleku na co najmniej pół godziny. 123RF/PICSEL