Kuchenne zamienniki

Chcesz zrobić naleśniki, ale zepsuł się mikser? Zabrakło mąki, cukru lub jajek do ciasta? Pod ręką masz wszystko, co je zastąpi. Rozejrzyj się po kuchni.

article cover
123RF/PICSEL

Kuchenne zamienniki

Zmiksuj w butelce 

Idealne naleśniki przyrządzisz bez miksera, a nawet trzepaczki. Wlej mleko i rozkłócone widelcem jajka do butelki po wodzie mineralnej. Przez lejek wsyp mąkę. Zakręć butelkę i mocno potrząsaj, aż składniki dokładnie się wymieszają. Odkręć butelkę i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło i uciekły z niego pęcherzyki powietrza. Wylej odpowiednią porcję na lekko natłuszczoną patelnię i usmaż naleśnik, a potem kolejne…
Obciąż kamykami 

Do pieczenia ciasta na tartę i quiche bardzo przydatny jest ceramiczny groszek. Dzięki niemu placek się nie wybrzuszy i farsz można równomiernie rozłożyć. Ceramiczne kulki są jednak drogie – ok. 35 zł za opakowanie (jeszcze więcej, gdy kupisz je przez internet  i zapłacisz za przesyłkę). Gotowy groszek z powodzeniem zastąpisz zebranymi na plaży lub gdziekolwiek kamykami. Potrzebujesz ok. 60 sztuk, mniej więcej wielkości fasoli. Nie będą tak równe jak kulki ze sklepu, ale doskonale spełnią swoją rolę.
Wykorzystaj nici 

Gdy zabrakło Ci sznurka kuchennego do  obwiązania pieczeni przed zamarynowaniem, użyj nici dentystycznej. Jest mocna  i z powodzeniem zastąpi sznurek. Wybierz zwykłą, bo miętowa może wpłynąć na smak potrawy. Pamiętaj tylko, aby usunąć nić przed pieczeniem. Jest wykonana z nylonowych włókien i stopi się pod wpływem wysokiej temperatury. Bezsmakową nitką dentystyczną równiutko pokroisz  też biszkopt na krążki oraz miękkie sery na kawałki.
Posłodź owocami 

Nie przejmuj się brakiem cukru. Jeśli masz w domu suszone owoce, obejdziesz się bez niego. Najsłodsze są daktyle. Przygotuj z nich mus. Zalej gorącą wodą (tak, aby je przykryła) i odstaw na noc. Odcedź i zmiksuj. Przechowuj w lodówce. Cukier w wypiekach i deserach  zastąpi też mus z suszonych fig, moreli. Bakalie zawierają dużo potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Są też bogate w błonnik przyspieszający trawienie. Do niektórych ciast możesz dodać po prostu dżem albo konfiturę. Jest w nich wystarczająco dużo cukru, aby posłodzić wypiek.

Źródło: Rewia
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas