Magiczny ocet jabłkowy

Nieklarowany, prawdziwy jest drogi. A zrobienie go w domu jest tak proste! Przyda się nie tylko w kuchni…

Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy123RF/PICSEL

Resztki - do lodówki

Do szklanego pojemnika - dużej miski lub ceramicznego garnka - odkładamy przez kilka dni resztki z jabłek: środki, skórki, ogryzki (bez pestek), pulpę po wyciśniętych na sok owocach. Nie skrapiamy cytryną - one powinny ściemnieć. Trzymamy je przez ten czas w lodówce!

Fermentacja

Szklany, duży słój wyparzamy. Resztki oczyszczamy z ogonków, gniazd nasiennych. Ważymy. Szykujemy taką samą ilość przegotowanej, chłodnej wody. Dosładzamy miodem - 2 łyżki na pół litra. Umieszczone w słoju resztki jabłek zalewamy wodą i okrywamy pojemnik tetrą. W temperaturze pokojowej przez cztery tygodnie doglądamy, czasem mieszając. Zrobiony ocet zlewamy przez gazę do wyparzonych butelek.

W łazience i kuchni

Ocet jabłkowy jest antybakteryjny i antygrzybiczy, dlatego w nim możemy wyczyścić cążki do paznokci i nożyczki. Raz w tygodniu umieśćmy na 15 minut w szklance z octem szczoteczki do zębów. Szykując surówkę z marchewki, obmyjmy warzywo octem.

Medyczne walory

Z powodzeniem zastąpi lecznicze preparaty: załagodzimy nim, przemywając zmiany, trądzik, wykwity naskórne, łupież, obrzęki stawów, oparzenia, ukąszenia owadów. Raz w miesiącu zróbmy nim płukankę do włosów.

Przechowywanie

Ocet trzymajmy w ciemnych, dobrze zamkniętych butelkach, w chłodnym miejscu.

Ważne

Tani, ze sklepu, to niestety szkodliwy dla zdrowia ocet spirytusowy. Ale on nadaje się do czyszczenia, polerowania itd.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas