Majowe pomidory i ogórki

Nadchodzi czas wysadzania rozsad w ogrodzie.

Pomyśl o tym dziś, by niebawem cieszyć się doskonałym smakiem warzyw z własnego ogródka
Pomyśl o tym dziś, by niebawem cieszyć się doskonałym smakiem warzyw z własnego ogródka123RF/PICSEL

Delikatne roślinki, które wyrosły w domu z nasion w rozsadach zaczynamy teraz hartować. Ograniczamy ich podlewanie i codziennie wystawiamy rozsady na zewnątrz na kilka godzin w ocienione miejsce (np. parapet). Dopiero na trzy dni przed wysadzeniem, zostawiamy je już na dworze.

Jeśli mamy działkę, ustawmy foliowe tunele oraz skróćmy czas hartowania. W pierwszym tygodniu maja wysadźmy do nich (do ziemi) rozsady pomidorów i ogórków.

Wyszykujmy ziemię pod rozsady. Przekopmy ją, zmieszajmy jej wierzchnią warstwę z kompostem lub nawozem wieloskładnikowym i wyrównajmy. Obficie podlejmy.

Do ziemi zahartowane rozsady wysadźmy, gdy miną wiosenne przymrozki, czyli - zwyczajowo - po 15 maja. Zróbmy to w pochmurny dzień lub po południu. Rozsady ogórków umieśćmy na takiej głębokości, jaką miały w doniczkach, rozsady pomidorów - głębiej.

Regularnie podlewajmy i odchwaszczajmy.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas