Mikrofalówka w domu
Podpowiadamy, jaką wybrać, gdzie ustawić, jak obsługiwać, żeby było bezpiecznie i wygodnie.
Jak wybierać?
Ustalmy, ile osób z mikrofalówki ma korzystać. Zakup bardzo drogiego modelu o mnóstwie funkcji tylko dla dwojga to zły pomysł. Równie ważne jest określenie do czego będzie ona służyć. Najprostsze mikrofalówki nadają się do rozmrażania, podgrzewania i gotowania, ale nie usmażymy w nich i nie upieczemy - nie mają funkcji grill, gotowania na parze, opiekania i termoobiegu.
Gdzie ustawić?
Nie ma tu ograniczeń. Możemy mikrofalówkę ustawić i na lodówce, i na blacie kuchennym, byle była w zasięgu ręki. Przed kupnem jednak wymierzmy dla niej miejsce. W mniejszych kuchniach dobrym rozwiązaniem są modele do zawieszenia pod szafką kuchenną.
Bezpiecznie
Konstrukcja kuchenki chroni przed szkodliwym wpływem mikrofal na organizm. Warto wybrać model z automatycznym wyłączaniem po otworzeniu drzwiczek lub blokadą, chroniącą dzieci przed urazami.
Ważne:
Nie wkładamy: naczyń ze stali szlachetnej, miedzi, aluminium, żeliwnych emaliowanych oraz folii aluminiowej.