Reklama

Nagłe przypadki w twojej kuchni

Zabierasz się do pieczenia ciasta, smażenia naleśników, a tu zabrakło mąki, mikser nie działa? Nie masz czym związać pieczeni? Spokojnie! Na wszystko jest sposób. Pod ręką masz mnóstwo rzeczy, które zastąpią braki.

Popsuty mikser

Aby przyrządzić ciasto na naleśniki, nie potrzebujesz miksera. Wlej mleko i roztrzepane widelcem jajka do butelki po wodzie mineralnej. Przez lejek wsyp mąkę. Zakręć butelkę i mocno potrząsaj aż składniki dokładnie się wymieszają. Odkręć butelkę i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Wylewaj odpowiednie porcje na lekko natłuszczoną patelnię. Potem wypłucz butelkę pod kranem. Zostaw do następnego użycia.

Co zamiast groszku?

Groszek ceramiczny jest bardzo przydatny do pieczenia ciasta na tartę. Dzięki niemu placek się nie wybrzusza i farsz można równomiernie rozłożyć. Ceramiczne kulki są jednak drogie - ok. 35 zł za opakowanie. A nawet więcej, gdy kupisz je przez internet i zapłacisz za przesyłkę. Gotowy groszek z powodzeniem zastąpisz zebranymi na plaży lub gdziekolwiek kamykami. Potrzebujesz ok. 60 sztuk wielkości fasoli. Nie będą tak równe jak te ze sklepu, ale doskonale spełnią swoją rolę.

Reklama

Za mało mąki

Jeśli masz za mało mąki, by upiec ciasto, bułki lub usmażyć naleśniki, przygotuj ją z płatków albo kaszy. W młynku do kawy zmiel na mąkę płatki owsiane, jęczmienne, kaszę jaglaną lub gryczaną. Wymieszaj z resztką mąki pszennej, którą masz i użyj do wypieków. Potrawy będą nie tylko smaczne, ale i znacznie zdrowsze niż z samej białej mąki. Do ciasta, np. na naleśniki lub racuchy, możesz dosypać łyżkę otrąb pszennych albo owsianych.


Skończył się sznurek

Chcesz zamarynować mięso, ale nie masz czym go związać? 

Użyj nici dentystycznej. Jest mocna i z powodzeniem zastąpi sznurek kuchenny. Wybierz zwykłą, bo miętowa może wpłynąć na smak potrawy. Pamiętaj tylko, aby usunąć nić przed pieczeniem. Wykonana jest z włókien nylonowych i stopi się pod wpływem wysokiej temperatury. Bezsmakową nitką dentystyczną lepiej niż nożem pokroisz również biszkopt na równe krążki oraz miękkie sery.

Czym zastąpić jajka?

Jedno jajko możesz zastąpić: 

połówką dojrzałego, zmiksowanego na papkę banana. Owoc nawilży ciasto i zwiąże suche składniki; 

ćwiartką szklanki puree z suszonych moreli albo suszonych śliwek. Wybierz śliwki niewędzone, aby nie zmieniły zanadto smaku wypieku. Jeśli owoce są zbyt suche, dodaj trochę wody; 

ćwiartką szklanki naturalnego tofu, rozgniecionego na gładką papkę. Tofu konsystencją przypomina ugotowane na twardo jajko. Świetnie nadaje się więc do kruchego ciasta. 

łyżką zmielonego siemienia lnianego, namoczonego w 4 łyżkach gorącej wody. Jest gęste, kleiste i doskonale spaja suche składniki.

Zobacz także:

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: Dom | porady | kamienie | Butelka | jaja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy