Nie gotuj ryżu w woreczkach!

Ryż najlepiej kupować w kilogramowym opakowaniu lub na bazarkach – na wagę. Przygotowany w tradycyjny sposób jest smaczniejszy i zdrowszy.

Przyrządzaj go na sypko metodą naszych babć. Taki jest najzdrowszy
Przyrządzaj go na sypko metodą naszych babć. Taki jest najzdrowszy123RF/PICSEL

Plastik szkodzi zdrowiu

Potwierdzają to liczne badania naukowe.

Znajduje się w nim substancja o nazwie Bisfenol, (znana jako BPA). Podczas podgrzewania i gotowania woreczków z ryżem BPA przenika do produktu, a potem do naszego organizmu. Im wyższa temperatura, tym wyższe stężenie BPA.

BPA sprzyja rozwojowi wielu chorób.

Zwiększa ryzyko otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych, raka piersi i prostaty oraz zaburzeń pracy tarczycy. Prowadzi też do przedwczesnego dojrzewania dziewczynek, ADHD i autyzmu.

Dlatego ryż (ale też kasze) gotuj tradycyjnie, tak jak to robiły nasze mamy i babcie.

Zanim zaczniesz go przyrządzać, pamiętaj o zachowaniu właściwych proporcji 1:2, czyli na jedną część ryżu lub kaszy potrzeba dwóch części wody lub wywaru warzywnego.

Ważne! Ryż lub kaszę zawsze przed gotowaniem przepłucz pod bieżącą wodą.

Najprościej

Zagotuj 2 szklanki wody dodając szczyptę soli. Wsyp szklankę ryżu lub kaszy. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut - do wchłonięcia wody.

Z klarowanym masłem

W garnku rozpuść łyżkę klarowanego masła. Wrzuć ryż i wymieszaj tak, by ziarenka oblepiły się tłuszczem. Zalej dwiema szklankami wrzącej wody i dodaj szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 20 minut. Nie mieszaj.

Po ugotowaniu zawiń w koc na godzinę - ziarenka będą bardziej sypkie i gotowe do jedzenia.

Zobacz także:

"Naprawdę się wzruszyłam! Dopiero teraz mi to mówisz?" Styl.pl/materiały prasowe
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas