Nie gotuj ryżu w woreczkach!
Ryż najlepiej kupować w kilogramowym opakowaniu lub na bazarkach – na wagę. Przygotowany w tradycyjny sposób jest smaczniejszy i zdrowszy.
Plastik szkodzi zdrowiu
Potwierdzają to liczne badania naukowe.
Znajduje się w nim substancja o nazwie Bisfenol, (znana jako BPA). Podczas podgrzewania i gotowania woreczków z ryżem BPA przenika do produktu, a potem do naszego organizmu. Im wyższa temperatura, tym wyższe stężenie BPA.
BPA sprzyja rozwojowi wielu chorób.
Zwiększa ryzyko otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych, raka piersi i prostaty oraz zaburzeń pracy tarczycy. Prowadzi też do przedwczesnego dojrzewania dziewczynek, ADHD i autyzmu.
Dlatego ryż (ale też kasze) gotuj tradycyjnie, tak jak to robiły nasze mamy i babcie.
Zanim zaczniesz go przyrządzać, pamiętaj o zachowaniu właściwych proporcji 1:2, czyli na jedną część ryżu lub kaszy potrzeba dwóch części wody lub wywaru warzywnego.
Ważne! Ryż lub kaszę zawsze przed gotowaniem przepłucz pod bieżącą wodą.
Najprościej
Zagotuj 2 szklanki wody dodając szczyptę soli. Wsyp szklankę ryżu lub kaszy. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut - do wchłonięcia wody.
Z klarowanym masłem
W garnku rozpuść łyżkę klarowanego masła. Wrzuć ryż i wymieszaj tak, by ziarenka oblepiły się tłuszczem. Zalej dwiema szklankami wrzącej wody i dodaj szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 20 minut. Nie mieszaj.
Po ugotowaniu zawiń w koc na godzinę - ziarenka będą bardziej sypkie i gotowe do jedzenia.
Zobacz także: