Nie kupuj, zrób sama!

Wiele produktów, które są potrzebne w gospodarstwie domowym, możesz przygotować sama. Tak jest nie tylko taniej, ale i zdrowiej.

123RF/PICSEL

Nie kupuj, zrób sama!

Cukier wanilinowy 

Ten ze sklepu to najczęściej cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Wanilina jest chemicznym środkiem zapachowym. Możesz oczywiście kupić cukier z prawdziwą wanilią, ale jest on znacznie droższy. Zamiast przepłacać, przygotuj go więc sama. Zajmie Ci to kilka minut. Wsyp do słoika drobny cukier (biały lub trzcinowy), rozetnij wzdłuż laskę wanilii i wyskrob łyżeczką lub nożem ziarenka, laskę potnij na kawałki. Wymieszaj wszystko z cukrem, zakręć słoik i odstaw na 2 tygodnie. Możesz także zrobić waniliowy cukier puder do posypywania ciasta i deserów.
Ocet jabłkowy 

Nie wyrzucaj skórek i gniazd nasiennych, gdy obierasz jabłka na szarlotkę lub na przetwory. Zrób z nich domowy ocet, który możesz pić z wodą na oczyszczenie organizmu, dodawać go do płukania włosów, przyprawiać nim sałatki itp. Litr octu jabłkowego otrzymasz z: obierek i gniazd nasiennych z dwóch kilogramów jabłek, litra przegotowanej letniej wody, dwóch łyżek miodu lub syropu klonowego. Włóż składniki do dużego słoja i zalej wodą. Przykryj gazą, obwiąż sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce. 2–3 razy dziennie zamieszaj. Po 3–4 tygodniach przecedź i przelej do czystego słoja. Pozostaw na ok. 5 tygodni do sklarowania.

Źródło: Rewia
Proszek do prania

Składniki do niego musisz oczywiście kupić, ale zapłacisz za nie mniej niż za gotowy proszek. Do przygotowania 2,5 kg domowego środka piorącego, który wystarczy na mniej więcej 30 prań (ok. 80 g na jedno), będziesz potrzebowała: kilograma sody czyszczącej (kalcynowanej) lub sody oczyszczonej, które świetnie zmiękczają wodę i likwidują nieprzyjemny zapach, kilograma boraksu – również zmiękcza wodę, usuwa plamy z tkanin i niszczy bakterie oraz wirusy, pół kilograma płatków mydlanych albo startego na tarce mydła. Wszystkie składniki wymieszaj i wsyp do słoja lub innego, szczelnego pojemnika.
Suszone owoce

Suszone owoce zwykle są konserwowane siarką, chyba że kupisz ekologiczne. Wtedy jednak dużo za nie zapłacisz. Aby zmniejszyć koszty, przygotuj je sama. Wykorzystaj sezon i zrób zapas aromatycznych śliwek węgierek. Opłucz je, osusz, usuń pestki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (przecięciem do góry). Nastaw piekarnik na 60ºC (z termoobiegiem) i susz owoce 3–4 godziny. Wyjmij je, ostudź i powtórz proces jeszcze dwukrotnie, w nieco wyższej temperaturze, ale nieprzekraczającej 70ºC. Kontroluj stopień wysuszenia. Śliwki powinny być mięsiste.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas