Nie wyrzucaj pestek z awokado

Możesz je wykorzystać.

Przesuszoną pestkę rozbij młotkiem i miąższ zmiel na proszek
Przesuszoną pestkę rozbij młotkiem i miąższ zmiel na proszek©123RF/PICSEL

Do farbowania podkoszulków: kilka pestek awokado gotuj w wodzie w stalowym garnku przez 20-60 minut, aż płyn osiągnie satysfakcjonujący kolor - żywy ostry róż; namaczaj bawełnianą tkaninę do uzyskania oczekiwanego odcienia.

Do ozdoby mieszkania: możesz wyhodować z niej drzewko. Wbij w pestkę trzy wykałaczki i zanurz ją do 3/4 wysokości w naczyniu z wodą. Gdy pestka pęknie i zacznie kiełkować, przesadź ją do doniczki z ziemią.

Przesuszoną pestkę rozbij młotkiem i miąższ zmiel na proszek. Wykorzystasz go następnie jako:

- bogaty w przeciwutleniacze peeling: rozmieszaj proszek z olejem kokosowym na gładką masę i podczas kąpieli wmasuj go w ciało i twarz okrężnymi ruchami. Zostaw na 10 minut, potem spłucz letnią wodą. Preparat opóźnia efekty starzenia.

- dodatek do dań i napojów: pestki awokado są bardzo odżywcze - zawarte w nich składniki wzmacniają serce, regulują poziom cukru we krwi, wspomagają trawienie, poprawiają wzrok, spowalniają rozwój nowotworów. Działają też rozkurczająco, dzięki czemu łagodzą bóle menstruacyjne. Proszek można stosować także w postaci naparu.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas